Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Náměstí Svobody zaplnili demonstranti. S hashtagem #ptamesevlady protestovali proti vládním opatřením

Na Náměstí Svobody se sešel dav protestujících. Demonstraci uspořádal ve spolupráci s Milionem chvilek pro demokracii brněnský spolek Společně Brno. Protestující museli dodržovat dvoumetrové rozestupy, mít roušku a k dispozici byla i desinfekce. Krom stále aktuálního a nevyřešeného tématu, týkajícího se odstoupení premiéra Andreje Babiše se pod hashtagem #ptamesevlady organizátoři i demonstranti dožadovali odpovědí, z jakých důvodů vláda postupovala při koronavirové krizi způsobem, jaký zvolila.

Vy ještě nemáte dost? S touto otázkou začínala demonstrace nejen v Brně na Náměstí Svobody, ale také ve spoustě dalších městech po celé České republice. Demonstrace, kterou uspořádal spolek Společně Brno, navazuje na předchozí protesty proti Andreji Babišovi, Marii Benešové a dalším politikům. Tentokrát se protest nesl v duchu dotazů, které nejen organizátoři, ale i účastníci požadovali zodpovědět od vládních činitelů na téma koronavirová opatření. Demonstrující lidé chtějí vědět, proč vláda postupuje tak, jak postupuje. 

Vláda se nepostarala o živnostníky

Protestujícím se nelíbí například to, že vláda zavřela soukromým vlastníkům jejich živnosti a firmy, ale odmítla jim tyto újmy kompenzovat. Místo slíbených 1200 miliard zatím vláda rozdala pouze 30. Organizátory zajímá také, jak chce vláda řešit ekonomickou krizi, která teď kvůli často nelogickým opatřením Českou republiku čeká. 

Místo ochranných pomůcek šicí stroje

Demonstrující poukazovali také na fakt, že vláda namísto podpory českých podniků poslala 10 miliard za nákupy ochranných pomůcek do Číny, které jim v předchozích měsících poslala zadarmo. Další objednávky pak byly od firem v exekuci, které neměly licenci ani zaměstnance. Sestavený krizový štáb pak podle organizátorů často měnil členy, nebyl schopný ochranné pomůcky dostatečně zajistit a místo toho otevřela galanterie, aby si lidé museli roušky, nařízené vládou, obstarat sami. 

Podivná zabíjačka a tajné schvalování zákonů

Organizátoři vládě vyčítají také to, že se snaží v době řešení koronavirové krize nesledovaně protlačit zákony, které by nahrávaly pouze vybraným firmám. Zmiňují například zákon, který by zakryl skutečného majitele Agrofertu. Protestujícím se nelíbí ani postoj prezidenta Miloše Zemana, kdy například kancléř Vratislav Mynář v době karantény, kterou museli striktně dodržovat všichni lidé, uspořádal zabíjačku prasete. Prezidentův poradce Martin Nejedlý zase porušoval povinnou karanténu po návratu z ciziny.

Řeč došla i na Radu České televize

Lidé protestují také proti privatizaci státních institucí, zmiňují například dosazování osob do Rady České televize. Zároveň se organizátoři demonstrace ptají také opozice, jaké jsou jejich cíle a plány na budoucí volby. 

V tomto duchu vznesli organizátoři Hana Strašáková a Ondřej Zeman otázky na vládu i opozici a čekají odpovědi. Na pódiu se se svým proslovem a apelem na politiky i veřejnost obrátil také starosta Velatic Jan Grolich, Vojtěch Vašák ze spolku Idealisté, který založil iniciativu Stojím za ČT. Ti zároveň vyzývají, aby se lidé sami obraceli na vládní činitele se svými dotazy. vystoupili i hudebníci a účastníci se dočkali také slamového vystoupení.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šárka Motyčková, Společně Brno

Štítky koronavirus, demonstrace, Andrej Babiš, Brno, vláda, krizový štáb, Náměstí Svobody, koronavirová krize, Milion Chvilek, Česko, ochranná pomůcka, Rada České televize, Marie Benešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Vláda se nepostarala o živnostníky... Vláda si vymyslela covid-19?

Čtvrtek, 11. června 2020, 06:49Odpovědět

FOTO/VIDEO: Náměstí Svobody zaplnili demonstranti. S hashtagem #ptamesevlady protestovali proti vládním opatřením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.