Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno bude zkoumat přítomnost mikroplastů a drog ve vodovodní soustavě

Brno bude ve spolupráci s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi zkoumat přítomnost mikroplastů ve vodě. Výzkum zjistí i množství antidepresiv či drog v brněnské vodovodní soustavě. O uskutečnění projektu Za zdravější a lepší vodu v Brně rozhodli v roce 2018 lidé v participativním rozpočtu. Celková cena projektu by se měla pohybovat kolem dvou milionů a čtyř set tisíc korun bez daně.

Pitnou vodu brněnské vodárny pravidelně testují na přítomnost pesticidů a dalších škodlivých látek. Projekt Za zdravější a lepší vodu v Brně půjde s rozborem ještě více do hloubky, zkoumat bude přítomnost mikroplastů či hormonů.

„Nový projekt má však za cíl jít ještě dál a podívat se na přítomnost mikroplastů, hormonů či léčiv, jejichž hladina se dosud nesleduje. Na vytipovaných místech budeme mít možnost zjistit také přítomnost antidepresiv nebo například drog ve vodovodní soustavě," uvedl místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací Jan Zámečník.

Mikroplasty tématem posledních let

Mikroplasty jsou plastové částice do 5mm a jejich potenciální škodlivost se v posledních letech stala součástí diskuze odborné i laické veřejnosti. Do vody se mohou dostat například při otěru syntentických tkanin, pneumatik nebo například z některých kosmetických výrobků.

Právě spolupráce s Brněnskými vodárnami umožnila, aby se projekt nakonec realizoval. „Museli jsme upravit některé parametry v zadání a to především počet a umístění odběrných míst. Vodovodní síť města Brna je součástí Brněnské vodárenské soustavy, která je zásobována ze dvou hlavních zdrojů pitné vody - z prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou a z úpravny vody Švařec, která upravuje povrchovou vodu z vodní nádrže Vír na řece Svratce," upřesnil Zámečník.

Podle něj budou tři odběrná místa přímo na prameništi v Březové nad Svitavou. „Další na přítoku do úpravny vody Švařec a poslední při odtoku z této úpravny. Pro občany Brna je nesmírně důležité mít pod kontrolou všechny látky, které mohou být pro zdraví lidí potenciálně škodlivé," dodává Zámečník.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky voda, Brno, vodovody, test, výzkum, mikroplasty, drogy, hormony, droga, projekt, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Jan Zámečník, Březová nad Svitavou, Švařec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude zkoumat přítomnost mikroplastů a drog ve vodovodní soustavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.