Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fotíte rádi noční oblohu? Pak večer zpozorněte, čeká nás polostínové zatmění Měsíce

Dnes večer se na obloze odehraje pouhým okem nejspíš nepostřehnutelné divadlo. Měsíc, který je dnes v úplňku, nakrátko - ani ne z 60 % - vstoupí do zemského polostínu a nastane takzvané polostínové zatmění Měsíce. Tento úkaz bude pouhým okem nejspíš neviditelný, o to víc však vynikne na fotkách.

Maximální fáze částečného polostínového zatmění Měsíce nastane kolem 21:00 a jeho největší přiblížení k plnému stínu Země nastane v 21:25. Měsíc přitom při pozorování z Brna vychází ve 20:39 hod, takže se vše odehraje jen velmi nízko nad východním obzorem.

Polostínová zatmění jsou obecně špatně pozorovatelná pouhýma očima a zpravidla vynikají až na fotografiích. V případně dnešního zatmění v neprospěch astrofotografů hraje jak počasí, tak i skutečnost, že v době maxima bude venku ještě hodně světla.

Přesto by však z dnešního úkazu mohly být zajímavé záběry, třeba při fotografickém číhání na měsíční východ za nějakými vzdálenými kulturními památkami. Soumrak bude dost pomalý, takže Měsíc bude stoupat ještě na světlé obloze a kontrastně se vyjímat vůči objektům na obzoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj astro.cz, Jihlavská astronomická společnost

Štítky Měsíc, zatmění, polostín, obloha, zatmění Měsíce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotíte rádi noční oblohu? Pak večer zpozorněte, čeká nás polostínové zatmění Měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.