Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Desetiletá Míša zachránila se svým bráškou mamince život, postarali se o ni a zavolali záchranku

Teprve desetiletá Míša dokázala se svým bratříčkem pomoci své mamince, když jí bylo nejhůř. V rychlosti zavolali na linku 155 a Míša perfektně popsala maminčiny problémy, zatímco se její malý bráška o pacientku staral. Operátorka pak díky jejímu popisu vyslala na místo sanitku, aby mladou ženu ošetřili.

Desetiletá Míša se zachovala jako pravý profesionál. Když začalo být její mamince špatně, rychle zavolala na tísňovou linku. Operátorce popsala, že maminku bolí na hrudi, zvrací, má studené ruce a zimnici. Zcela bezchybně pak zdravotnici nadiktovala adresu včetně popisu bytového domu zatímco se její malý bráška svědomitě o maminku staral.

„Byla moc šikovná. Kromě toho, že se vzorně představila a uvedla zcela bezchybně svoji adresu včetně upozornění, že se jedná o bytový dům, dokázala precizně a bez váhání zodpovědět všechny moje dotazy. Například, jak dlouho maminku bolí na hrudi. Pro nás je velmi důležité, aby lidé odpovídali jasně a stručně, aby se snažili zachovat klid, aby popsali zásadní potíže. A to Míša zvládla naprosto perfektně. Skoro bych řekla, že by v tom mohla být vzorem i leckterým dospělým volajícím,“ usmívá se operátorka Helena Pokorová, která hovor vedla.

Malá hrdinka se svým bráškou mladou ženu zachránili

K mamince pak operátorka poslala záchranářskou posádku, která mladou ženu ošetřila. „Pacientka cítila zrychlené bušení srdce a byla dušná, navíc měla pocity nevolnosti. Jednalo se o záchvat arytmie a vysoký tlak. Zaléčili jsme ji a převezli k další péči do nemocnice,“ vysvětluje lékařka Helena Kučerová, která se společně s posádkou o ženu postarala.

Maminka je podle posledních informací už v pořádku. „Jsem moc ráda, že je mamce líp. Má za sebou nějaká vyšetření, ale snad už bude všechno dobré. Snažila jsem se pomoct, jak nejlíp jsem uměla. Pomohl mi i bráška, který se o maminku staral, zatímco jsem telefonovala,“ říká šikovná školačka.

Malá Míša je skvělým příkladem toho, že i dítě může zvládnout zavolat pomoc a případně udělat klíčové úkony, které mu na tísňové lince poradí. 

„Znovu opakujeme: důležité je uvést místo události, říct, co se stalo, kolik je postižených, popsat co nejvýstižněji jejich zdravotní stav a hlavně odpovídat stručně a jasně na otázky. A pamatujte, hovor ukončuje vždy operátor.“ uvádí na svém Facebookovém profilu záchranáři. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky hrdinové, záchranáři, děti, jmk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetiletá Míša zachránila se svým bráškou mamince život, postarali se o ni a zavolali záchranku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.