Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Desítky metrů pod Brnem jsou zásoby podzemní vody. Město je chce kvůli suchu prozkoumat

Brno reaguje na aktuálně probíhající klimatickou změnu a s ní spojená drastická sucha, která sužují a podle odborníků budou sužovat jižní Moravu stále častěji. Město chce tzv. artéské studně. Jde o zásoby vody desítky metrů pod zemí. Artéská voda by mohla sloužit pro zásobování obyvatel v případě dlouhotrvajícího sucha, řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Město nechá vypracovat studii, která prozkoumá současné vrty a navrhne nové. Projekt bude stát 6,6 milionu.

Rada města Brna tento týden schválila zahájení zadávacího řízení na zakázku. „Zkušenosti z minulých let ukazují, že nedostatek vody je velkým problémem. Proto si necháme zpracovat studii zaměřenou na využití artéské vody, která se nachází pod městem," uvedl Hladík.

Čtyři odběrná místa a plničky vody do PET lahví

Základem průzkumu bude revize nynějších vrtů a navržení míst, kde by mohly být vrty nové. „Dále by měly být vytipované vrty, které by mohly sloužit pro zásobování obyvatel pitnou vodou v případě krizového stavu," poznamenal náměstek.

U výběru vhodných vrtů zohlední město jejich dostupnost, vlastnictví pozemku, vydatnost a případná hrozba kontaminace. „Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví. Předpokládáme, že by mohla vzniknout až čtyři odběrná místa," uvedl Hladík.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky artéská voda, artéské studně, podzemní voda, sucho, Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky metrů pod Brnem jsou zásoby podzemní vody. Město je chce kvůli suchu prozkoumat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.