Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Na různých místech v Brně mohou cyklisté využít 80 nových cyklostojanů

Městská firma Brněnské komunikace začala osazovat 80 míst ve městě novými cyklostojany. Jde o lokality v městských částech Brno-střed, Židenice, Černovice a Královo Pole. Letos by se měly stojany objevit na 366 místech, řekl novinářům radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Jde o typ stojanů, který se v posledních letech v Brně instaluje, tedy ve tvaru obráceného písmene U, které umožňuje bezpečně přivázat ke stojanu rám kola.

Podle vytíženosti míst a prostorových možností se dělají dvoj- či trojstojany, tedy pro čtyři či šest kol. „Pracujeme tak na podpoře cyklistické dopravy v Brně. Už nyní mohou lidé kola nově pohodlně umístit například u kina Scala, u nemocnice u sv. Anny v Pekařské ulici, v ulicích Husova, Mášova a Nové sady. Stojany jsou nově i na námětí Míru a Mendlově náměstí. Nyní se pracuje v Černovicích a následovat budou Židenice a Královo Pole," uvedl Kratochvíl.

V další etapě se budou stojany montovat v dalších městských částech, nyní se připravuje výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace. Výběr lokalit projednávala Pracovní skupina pro cyklistickou dopravu Brně, své požadavky mohly zaslat i městské části a další subjekty. „Pokud mají lidé tip, kde by chtěli umístit další stojany, mohou mi ho poslat na e-mail kratochvil.petr@brno.cz," doplnil Kratochvíl.

Pomaleji než při montování stojanů město pokračuje v tvorbě liniových opatření, tedy stavbě cyklostezek a cyklopruhů, které cyklisty oddělí od automobilové dopravy a zvýší tak bezpečnost provozu. Jednou z nejnovějších staveb je podjezd Sokolovy ulice, díky němuž zaniklo úrovňové křížení s frekventovanou silnicí. V prosinci se otevřela také cyklostezka spojující Žebětín s oborou Holedná a dále s páteřní cyklostezkou podél Svratky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnské komunikace

Štítky stojany, kola, cyklisté, Brno, brněnské komunikace, doprava, městská část, ODS, Královo Pole, Židenice, Černovice, Brněnské komunikace a.s., Brno-střed, cyklostezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na různých místech v Brně mohou cyklisté využít 80 nových cyklostojanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.