Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravská zemská knihovna kvůli dokončení oprav nakrátko zavře

Zatímco většina knihoven v Česku se postupně otevírá, Moravská zemská knihovna v Brně musí ještě nakrátko zavřít. Nucenou jarní pauzu v době šíření koronaviru využila ke stavebním pracím, původně plánovaným na léto. Rozvolnění ale přišlo nečekaně brzy, a tak se vše nestihlo. Od 18. do 22. května bude proto opět zavřeno, stavbaři musí dokončit prostor za hlavním vstupem do budovy.

Od 25. května se pak knihovna přiblíží k běžnému provozu, zpřístupní také studovny. Nadále budou platit mimořádná hygienická opatření. Kvůli povinným rozestupům je nutné omezit počet studijních míst, kvůli tomu mohou knihovnu využívat jen registrovaní čtenáři, oznámila ČTK mluvčí knihovny Martina Šmídtová.

Knihovna byla kvůli opravám nepřístupná už loni. Druhá fáze rekonstrukce vyžadující dvouměsíční uzavření měla pokračovat letos v létě, avšak podařilo se ji přesunout na jaro. Po částečném rozvolnění stavba pokračovala spolu s omezeným provozem knihovny.

Nyní funguje půjčovna, současně dělníci pokládají dřevěné podlahy atria. Práce na novém zádveří ale zablokují hlavní vstup. „Musíme nyní krátkodobě knihovnu uzavřít, abychom ji mohli nechat otevřenou celé léto," uvedl ředitel Tomáš Kubíček.

Od pondělí 25. května se čtenáři mohou zase vrátit. Nově budou přístupné i všechny studovny. Návštěvníci budou moci volně manipulovat s knihami v regálech ve studovnách i ve volném výběru, musí však používat rukavice, samozřejmostí je rouška. Absenční výpůjčky se budou vracet pouze do biblioboxu, odkud knihy zamíří do karantény. Počet míst ke studiu se sníží asi na třetinu, otevírací doba zůstane zatím omezená.

Autoři | Foto MZK

Štítky ČR, literatura, knihovny, Brno, knihovna, léto, Česko, oprava, Tomáš Kubíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská zemská knihovna kvůli dokončení oprav nakrátko zavře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.