Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocnice u svaté Anny přijala ženu s covid-19 ve vážném stavu. Lékaři jí budou léčit remdesivirem

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně dnes přijala pacientku s diagnózou nemoci covid-19 ve vážném stavu. Lékaři se ženě podávat remdesivir. Žena bude první pacientkou v brněnské nemocnici, kterou budou léčit experimentálním lékem.

„Před chvílí k nám byla převezena pacientka s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu z Fakultní nemocnice Ostrava," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. 

Pacientka narozená v roce 1969 je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav je vážný. „Pacientka je první nemocnou na Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny, které bude podáván lék remdesivir," dodala Lipovská.

Experimentální lék remdesivir podali v České republice poprvé pražskému taxikáři, kteří byl podle lékařů na pokraji smrti.  Lék zafungoval a muž se z nemoci zcela vyléčil. 

Na jižní Moravě je necelá pětistovka nakažených

V Jihomoravském kraji nepřibyl přes noc žádný nový případ nemoci covid-19, k dnešnímu ránu bylo 486 potvrzených případů od začátku pandemie. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli ale v průměrném věku 75 let a měli více vážných chorob, uvedli hygienici. Naopak se vyléčilo 325 lidí.

V kraji podle posledních informací hygieniků podstoupilo testy na koronavirus více než 6700 lidí, pozitivních případů je tedy kolem sedmi procent z testovaných. V karanténě je asi 100 lidí, dalších sto je v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí kvůli zaměstnání. Repatrianti jsou lidé, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

Nákazou jsou zasažené všechny regiony a věkové kategorie. Nejvíce případů v kraji je v Brně, a to přes 180. Břeclavsko má 120 případů, desítky se objevují na Znojemsku, Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku, desítka je na Hodonínsku. Nejméně nakažených je u dětí, nejvíce ve věkové kategorii od 25 do 34 let, a to skoro 100.

V ČR bylo k dnešnímu ránu 8123 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Celkem 280 lidí s nemocí zemřelo, 4482 se z ní vyléčilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky nemocnice u svaté anny, remdesivir, pacientka, COVID-19, Fakultní nemocnice u sv. Anny, nemoc, Česko, Fakultní nemocnice Ostrava, Jihomoravský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice u svaté Anny přijala ženu s covid-19 ve vážném stavu. Lékaři jí budou léčit remdesivirem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.