Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město chce znovu oživit veřejný prostor, zmírní protialkoholovou vyhlášku a podpoří umělce

Česko se stále potýká s dozvuky pandemie, město Brno by však chtělo podpořit obnovení společenského života ve veřejných prostorách. Rada města projednává možnost zrušení protialkoholové vyhlášky i podporu kulturních akcí a umělců propagací či zjednodušením administrativy.

Alkohol by se mohl pít v parku,  na některých náměstích a během kulturních akcí

Město chce zachovat veřejný prostor jako místo pro kulturní, společenské i sportovní vyžití, ale i pro relaxaci. Rada města Brna proto dnes navrhla zmírnění vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejnosti. „Jít si v létě sednout do parku na čerstvý vzduch s přáteli a plechovkou dobře vychlazeného piva je v civilizovaném světě naprosto normální a přirozené. Brněnská protialkoholní vyhláška to však již deset let zakazuje. Navrhl jsem proto změnu, která ze zákazu vyjímá parky a lesoparky na území statutárního města Brna, v nichž by zákaz platil nadále jen v blízkosti dětských hřišť a pískovišť,“ uvádí náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Druhou změnou by pak mělo být uvolnění zákazu na Jakubském a Dominikánském náměstí, na Zelném trhu a v části ulice Františkánská nazývané Římské náměstí. Posledním bodem je pak výjimka pro konzumaci alkoholu na kulturních akcích. Nová verzi vyhlášky by mohlo zastupitelstvo schválit 16. června.

Umělcům by mohlo ubýt administrativy, organizátory akcí by město podpořilo propagací

Město hledá s organizátory akcí a kluby možnosti, jak během léta oživit centrum města. „Naše pomoc může být ve zjednodušení administrativy, poskytnutí technického zabezpečení, v propagaci. Předpokládáme i nějakou naši finanční spoluúčast tak, aby to dávalo všem smysl po ekonomické stránce. Ve spolupráci s TICem vytipováváme lokality, kde by bylo možné uspořádat kulturní akce za dodržení aktuálně platných nařízení či doporučení ohledně kapacity návštěvníků, hygienických a dalších pravidel. Jako vhodná se jeví například některá brněnská nádvoří, jako je Stará radnice, Dům pánů z Kunštátu nebo Nová radnice," říká radní pro kulturu Marek Fišer. Některá otevřená prostranství (například Jakubské nebo Moravské náměstí) by pak podle něj mohla sloužit pro vystoupení amatérských hudebních skupin či tanečních souborů. 

Město také plánuje rozšířit zóny pro rekreaci a sport. V plánu je například projekt na zpřístupnění části areálu brněnského výstaviště, kde by veřejnost mohla využít hřišť na basketbal, streetball či pingpongové stoly. „Stejně tak, jak chceme rozšiřovat sportoviště, rádi bychom nabídli i dostatek míst pro odpočinek a relaxaci. Momentálně se proto třeba prověřují vhodná místa pro zřízení dalších grillpointů,“ dodává primátorka Markéta Vaňková.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky veřejný prostor, umělci, protialkoholová vyhláška, kultura, kulturní akce, Česko, Brno, Tomáš Koláčný, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce znovu oživit veřejný prostor, zmírní protialkoholovou vyhlášku a podpoří umělce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.