Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ketodieta, fenomén současné doby

PR článek

Proč se zrovna ketodieta v posledních letech těší takovému zájmu ve světě hubnutí? A funguje vůbec tak, jak se o ní často píše? Pokud vás trápí kila navíc, budou pro vás následující informace určitě zajímavé. Rozebereme vše podstatné o ketodietě, včetně jejich rizik, hlavních výhod a doporučení, jak s ketodietou opravdu zhubnout.

Co je ketodieta a kde se vzala?

Ketodieta je dnes velmi rozšířený trend v oblasti zdravého životního stylu, ale zejména hubnutí a udržování postavy. Svým způsobem se vymyká mezi klasickými redukčními dietami, protože funguje na odlišném principu. Ketodieta se řadí mezi nízkosacharidové, resp. proteinové diety, přitom ale rozhodně neplatí, že třeba low-carb se rovná ketodietě. V čem je tedy ketodieta unikátní?

Pro ketodietu je typické velmi striktní omezení příjmu sacharidů až do té míry, kdy lidský metabolismus „přepne“ do stavu tzv. ketózy. Na tu se podrobněji podíváme za chvíli. Každopádně ketóza je výsledkem změny, kdy se organismus musí adaptovat na čerpání energie z tuků namísto sacharidů (které tělu dočasně odepřeme).

Od epilepsie k hubnutí

Zajímavé jé, že ketodieta má svoje kořeny už na začátku 20. století, kdy byl její princip objeven. V té době se ale nejednalo o metodu rychlého hubnutí. Ve třicátých letech se ketogenní dieta začala využívat při léčbě epilepsie. O pár desítek let později americký kardiolog Robert C. Atkins začal úspěšně zkoumat vliv nízkosacharidové diety, jako řešení obezity a prevence kardiovaskulárních chorob. V roce 1972 o tom vydává knihu Dr. Atkins’ Diet Revolution a tady už se začíná psát historie ketodiety, jak ji známe dnes.

Hubnutí díky ketóze

Pojďme si stručně vysvětlit samotný princip ketodiety, což je dříve zmíněná ketóza. Už v roce 1921 objevil endokrinolog Rollin Woodyatt, že játra v případě hladovky, nebo absence sacharidů štěpí tuky, aby vytvořily tzv. ketonové látky jako zdroj energie. A to je přesně proces, který ketodieta používá pro efektivní redukci hmotnosti. Tělo se zkrátka při nedostatku sacharidů přeorientuje na spalování tuků. Ať už těch, které přijmeme v jídle, nebo těch, které si neseme v podobě podkožního či viscerálního tuku.

Výhody ketodiety

Opravdového rozmachu se ketodieta dočkala až v posledních letech – přeci jen jde o trochu radikální přístup k hubnutí. S postupem času se projevilo, že tato metoda je opravdu účinná a přesto, že má i svoje rizika jde o velmi efektivní způsob, jak se vypořádat s nadbytečnými kily. Jaké jsou tedy hlavní výhody ketodiety pro redukci hmotnosti? Mezi ty hlavní patří:

  • ketodietu mohou použít i velmi obézní jedinci, kteří nemají možnost cvičit
  • není nutné se trápit hlady, konzumují se jídla bohatá na proteiny a kalorie se moc neřeší
  • díky dostatečnému příjmu proteinů nehrozí poškození svalů – ketodieta je ideální pro sportovce před plněním váhových limitů, nebo když si chcete udržet vyrýsovanou postavu
  • hubnutí s ketogenní dietou je mnohem rychlejší, než běžná redukční dieta
  • existují už velmi kvalitní programy speciálních jídel pro ketodietu – díky nim je celý proces hubnutí relativně jednoduchý a eliminují se rizika nedostatku některých živin

Rizika ketodiety

Stav ketózy je sice přirozený proces lidského metabolismu, nicméně se jedná o stav určitého „nouzového režimu“. Mohou jej logicky doprovázet některé symptomy a hubnutí s ketodietou má i svoje rizika. Konkrétně jde o následující body, o kterých musíte vědět, než se do ketodiety pustíte:

  • zejména v počátku, kdy si tělo na nový režim zvyká se může objevit bolest hlavy, nedostatek energie a únava
  • pro osoby s vážnějšími zdravotními problémy může být ketóza příliš náročná a nebezpečná – je nutná konzultace s lékařem
  • při ketodietě je zakázáno jíst i většinu ovoce, obiloviny a luštěniny – hrozí nedostatek vitamínů a dalších pro zdraví nezbytných látek
  • je celkem snadné udělat dietní chybu a celý proces hubnutí tak ohrozit, nebo pozastavit

Ke dvěma posledním bodům je potřeba dodat, že je jednoduché se jich vyvarovat. Na trhu už máme několik programů speciálních jídel pro ketodietu. Pokud si vyberete opravdu kvalitní a ověřený program a ten dodržujete, nehrozí vám dietní přešlap a zároveň máte pokryté důležité vitamíny, stopové prvky i vlákninu.

Jak na hubnutí pomocí ketodiety

Už jme se dotkli speciálních jídel pro ketodietu. Ty představují opravdu ideální řešení, jak hubnutí absolvovat. Příkladem je česká značka KetoFit, která keto jídla vyrábí s pomocí poznatků z vrcholové sportovní výživy. Kvalitní bílkoviny doplňují různorodou vlákninou a komplexním spektrem 26 vitamínů a minerálů. Jídla připravená z instantních surovin přitom můžete doplňovat vybranou nízkosacharidovou zeleninou (cukety, okurky, saláty…).

Pokud si přesto chcete jídelníček na hubnutí pomocí ketodiety připravit sami, musíte si o ní hodně nastudovat. Začít můžete tímto přehledem potravin, které se pro ketodietu hodí:

  • všechny druhy masa (nemusí být zcela libové)
  • vejce
  • ryby a mořské plody
  • mléčné produkty, ideálně fermentované – tvaroh, bílé jogurty, sýry
  • proteinové koktejly bez sacharidů
  • ořechy, olejnatá semínka a oleje lisované za studena
  • avokádo
  • peciální proteinové pečivo a proteinové těstoviny bez sacharidů
  • nízkosacharidová zelenina – brokolice, cukety, okurky, květák, saláty, ředkvičky
  • bezsacharidové dezerty pro zahnání chutí na sladké

Zbývá dodat ještě pár rad na závěr. Ketodieta je hojně diskutované téma, takže internet je plný keto receptů a máte kde získávat inspiraci. Hubnutí s ketodietou řeší tisíce lidí, zejména žen v diskuzních fórech i tematických skupinách na Facebooku. Můžete se s nimi poradit, nebo se seznámit s příběhy těch, kdo díky ketodietě úspěšně zhubli. Zjistíte, jaké nástrahy překonávali a co se jim osvědčilo. Zkrátka a dobře – nejste v tom sami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ketodieta stravování, hubnutí, jídlo, sacharidy, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ketodieta, fenomén současné doby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.