Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prýgl letos bez ohňostrojů. Festival IGNIS BRUNENSIS letos až v srpnu a bez soutěže nad přehradou

Populární festival IGNIS BRUNENSIS se letos kvůli koronavirové krizi přesune na konec srpna a vynechá soutěž ohňostrojů nad Brněnskou přehradou. Pořadatelé místo soutěže pracují na ohňostrojovém projektu, kterým poděkují všem za zvládnutí náročné doby. V plánu je ohňostroj nad Špilberkem a pokračují také přípravy Léta na Biskupském dvoře. Nebude chybět ani doprovodný program, dočkáme se třeba jízdy historických vozidel MHD.

Dopady koronavirové pandemie se promítnou i do letošního ročníku ohňostrojové přehlídky IGNIS BRUNENSIS. Kvůli řadě komplikací se 23. ročník festivalu neuskuteční v původně plánovaném období od 29. května do 21. června 2020 a vynechá hlavní soutěžní část programu.

„Vzhledem k obrovské návštěvnosti zejména soutěžní části festivalu a nemožnosti limitovat volně přístupné výhledové plochy, není v aktuálních podmínkách reálná jakákoliv produkce na Brněnské přehradě. Dalším faktem je, že například mnoho ohňostrojného materiálu se vyrábí v Itálii a Španělsku. A do Česka nyní ani nejsme schopni dopravit zahraniční ohňostrojné specialisty," vysvětlil generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO Jiří Morávek.

Pořadatelé celý festival rušit nechtějí, upravený program přesunou na srpen

Letošní sestavu zahraničních týmů chtějí pořadatelé přesunout na příští rok, celý festival však rušit neplánují. Produkční tým připravuje ve spolupráci s městem, Jihomoravským krajem a dalšími partnery upravený čtyřdenní program na druhou polovinu srpna. Předběžný termín, pokud to aktuální situace dovolí, je od čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna 2020. V přípravě je i ohňostroj nad Špilberkem.

„Pracujeme na ohňostrojném projektu, kterým poděkuje produkční tým s partnery nejen lidem v první linii, ale za zvládnutí náročného období úplně všem. Realizace ohňostroje nad hradem Špilberkem je naplánovaná na sobotu 22. srpna ve 22.30 hodin," uvedl technický ředitel IGNIS BRUNENSIS a ohňostrojný designér Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Květnová jízda vozidel Technického muzea Brno a srpnová Dopravní nostalgie 

Doprovodný program nebude festivalu chybět ani letos. Už v květnu se dočkáme akce, kterou produkční festivalu připravují s Technickým muzeem Brno (TMB) při příležitosti Mezinárodního dne muzeí. V sobotu 16. května tak vyrazí do centra města kolová vozidla TMB, aby pozvala k návštěvě znovuotevřených expozic muzea a připomněla také plánovanou srpnovou Dopravní nostalgii. Ta se uskuteční o víkendu od 22. do 23. srpna a jízdami historických vozidel MHD připomene výročí 120 let provozu elektrických tramvají a 90 let autobusové dopravy v Brně. 

Pokračuje příprava Léta na Biskupském dvoře

Přestože se hlavní části programu IGNIS BRUNENSIS nedočkáme, řada přidružených akcí se by se dle pořadatelů měla konat v původních termínech za dodržení současných pravidel nebo v nových termínech v průběhu léta. Pokračují tak přípravy na již tradiční součást programu Léto na Biskupském dvoře s divadelními a koncertními představeními pod Petrovem, které by se měly konat od poloviny června do konce srpna.

Brno poděkuje za solidaritu symbolických srdcem na Svoboďáku

Mottem letošního ročníku festivalu je poděkování za pomoc v koronavirové době. Město v tomto duchu plánuje umístit na náměstí Svobody symbolické srdce, ke kterému bude moci kdokoliv připojit svůj vzkaz s poděkováním.

„V době pandemie byla obdivuhodná vlna solidarity, s níž jsme se dnes a denně potkávali. Lidí, kteří byli ochotni s čímkoliv pomoci, ať už šlo o šití roušek, péči o starší sousedy nebo třeba o dobrovolnickou činnost, bylo neskutečné množství. Se stejným nasazením fungovali také všichni v takzvané první linii: lékaři, zdravotníci, záchranáři, policisté, hasiči, strážníci, sociální pracovníci, řidiči hromadné dopravy či prodavači. Budu ráda, když jim veřejnost bude moci alespoň takto symbolicky poděkovat," doplnila primátorka Markéta Vaňková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto | Zdroj s použitím TZ

Štítky ohňostroje, Ignis Brunensis, přehrada, Špilberk, přehlídka ohňostrojů, ohňostroj, festival, soutěž, koronavirová krize, Brněnská přehrada, Technické muzeum v Brně, Brno, Jiří Morávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prýgl letos bez ohňostrojů. Festival IGNIS BRUNENSIS letos až v srpnu a bez soutěže nad přehradou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.