Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ročně zemře v Česku po srážce se skleněnou výplní milion ptáků. V Podyjí proto lepí na zastávky samolepky

Pro člověka téměř neviditelné, pro ptáky ale svítivě modré. Nové UV samolepky od poloviny dubna varují opeřence před skleněnými okny na zástavkách v Konicích na Znojemsku. Už je tak nelákají k průletům na keře a stromy za nimi. Ročně na skleněných plochách podle ornitologů zemře až milion ptáků. V obcích kolem národního parku budou pro ně nyní bezpečnější.

„V obcích jsme vytipovali nebezpečné zastávky a skleněné plochy. Nyní jednáme se samosprávami o jejich jednoduché úpravě, tak aby byly pro ptáky bezpečnější. První UV samolepky jsme už vylepili v Konicích u Znojma. Další se snad brzy objeví například na Hradišti, v Podmolí nebo v Mašovicích,“ uvedl zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Pro drobné pěvce je průlet úzkým prostorem jakousi formou hry

Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí minimálně 30 km/h a to nepatří mezi nejlepší letce. „Někteří drobní opeřenci dokonce vyhledávají možnosti průletu úzkými prostory. Je to pro ně jakási forma hry. K takové zábavě mohla vybízet například i již upravená zastávka v Konicích,“ upozorňuje Mačát.

Skleněné zastávky, jaké jsou například v Mašovicích, za kterými jsou navíc lákavé zelené plochy, ptáci vlastně téměř vůbec nevidí. „V době jejich výstavby a schvalování jsme si to dostatečně neuvědomili. Poučili jsem se. Nyní se snažíme situaci napravit,“ vysvětluje Mačát.

Ptáci vidí nejostřeji do stran, prostor před nimi sledují málo

Na rozdíl od lidí mají ptáci oči umístěny po stranách hlavy a nejostřeji tedy vidí do stran. Nejvíce pozornosti za letu věnují prostoru kolem sebe a pod sebou – ne prostoru, který je před nimi.

Ptáci nedovedou rozlišit co je skutečnost a co je její zrcadlový obraz. Do zrcadlové plochy tak ptáci zamíří v přesvědčení, že letí do bezpečí zeleně coby na "strom" či z důvodu vyhnání "soka" vlastně záměrně.

Miliarda na světě, milion v Česku

Podle ornitologů zemře na srážku se skleněnými objekty na celém světě zhruba miliarda ptáků. V Česku by podle ornitologů mohlo takto přijít o život okolo milionu ptáků ročně. Skla a podobné materiály jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí ptáků.

Ohodnoť článek

Foto NP Podyjí | Zdroj s použitím TZ

Štítky podyjí, samolepky, zastávky, ptáci, úmrtí, samolepka, Česko, Národní park Podyjí, Konice, strom, okres Znojmo, Mašovice, Správa Národního Parku Podyjí, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně zemře v Česku po srážce se skleněnou výplní milion ptáků. V Podyjí proto lepí na zastávky samolepky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.