Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brána do Římské říše zavede návštěvníky mezi legionáře. Do moderní galerie se lidé podívají možná už v červnu

Terénní úpravy, poslední stavební práce zvenčí a hlavně konečné stavební práce v interiéru dokončují v těchto dnech dělníci v budoucím návštěvnickém centru Mušov, které ponese název Brána do Římské říše. Do interaktivní galerie se lidé poprvé podívají možná už v červnu.

Stavba návštěvnického centra, které bude přibližovat výsledky archeologického průzkumu Hradiska u Mušova i nálezy z doby římské říše, vyjde přibližně na 30 milionů korun a ústav ji staví za finančního přispění Akademie věd.

„Hradisko Mušov je na našem území nejautentičtější lokalitou se stopami starověkých Římanů. I na jiných místech na našem území jsme našli stopy pobytu římské armády, ale tam šlo o vojenské tábory, kdežto Hradisko je trvalejší zástavbou naznačující, že Římané tady plánovali působit delší dobu," uvedl Balázs Komoróczy z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Moderní architektura s čistými liniemi

Autorem architektonického návrhu budovy je Jan Snášel mladší. Kromě drobných náznaků budova nijak neodkazuje na období starověkého Říma. „Nechtěli jsme jít cestou nějakých stylových napodobenin. Jde o čistě moderní architekturu s čistými liniemi," dodal Komoróczy.

První návštěvníci možná už v červnu

Pro návštěvníky se Brána do Římské říše otevře pravděpodobně v druhé polovině června, pokud to epidemiologická situace dovolí. Až skončí stavební dělníci, přijdou na řadu instalace interaktivních prvků a na konci května i instalace samotné expozice, která představí některé nálezy z Mušova, které dosud veřejnost neměla možnost vidět.

Historický šerm a římská kuchyně

U návštěvnického centra Mušov by se v budoucnu měly odehrávat i venkovní akce s ukázkami historického šermu příslušného období nebo ukázkami římské kuchyně. Zatím vzhledem k pandemii koronaviru ale nejspíš nebudou možné. Otazník visí i nad pořádáním římsko-germánského festivalu, který by se měl každý rok konat o třetím víkendu v září. V případě, že nebude jeho uspořádání možné letos, pořadatelé jej přesunou na příští rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archeologický ateliér Livingstav

Štítky mušov, brána do římské říše, stavba, muzeum, římané, legionáři, Římská říše, galerie, Akademie věd České republiky, Edvard Valenta, pandemie covidu-19, Hradisko, brána, Starověký Řím, moderní architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brána do Římské říše zavede návštěvníky mezi legionáře. Do moderní galerie se lidé podívají možná už v červnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.