Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno-střed nebude letos vybírat poplatek za zahrádky restaurací

Městská část Brno-střed nebude letos vybírat místní poplatky za restaurační zahrádky na veřejném prostranství. Radnice tak chce pomoct provozovatelům, kteří se kvůli koronaviru ocitli v obtížné situaci a finančních problémech, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová. Městská část má ze zahrádek ročně asi pět milionů korun. Výpadek příjmů se zavázalo kompenzovat město Brno.

Městská část Brno-střed na svém území ročně povolí přibližně 300 restauračních zahrádek. „V důsledku nouzového stavu a krizových opatření museli podnikatelé ze dne na den uzavřít své restaurace, kavárny, bary a další provozovny. Rada proto jednomyslně podpořila prominutí poplatku za zahrádky. Doufám, že i tato úleva provozovatelům pomůže opět jejich podniky otevřít," uvedl starosta Brna-středu Vojtěch Mencl (ODS).

Odpuštění místního poplatku nezbavuje provozovatele povinnosti mít zahrádku řádně povolenou, upozornila Dobešová. „O povolení restaurační zahrádky si letos požádalo už zhruba 200 provozovatelů. K místnímu poplatku je potřeba se i nyní přihlásit, jeho faktická výše však bude nulová," upřesnila mluvčí. Pokud už podnikatelé poplatek uhradili, dostanou jej zpět.

Podle starosty přináší místní poplatek za restaurační zahrádky ročně do rozpočtu městské části zhruba pět milionů korun. „Jsem rád, že nám město Brno bude tento příjem kompenzovat, protože opatření proti koronaviru se i nám citelně promítají do rozpočtu," dodal Mencl. Úhrada ušlého příjmu ze zahrádek ze strany města směrem k městským částem je součástí balíčku opatření, který schválili brněnští zastupitelé jako pomoc podnikatelům kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem. Brno na kompenzaci plateb za zahrádky vyčlenilo šest milionů korun. Většina zahrádek je právě v městské části Brno-střed.

Autoři | Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky ČR, správa, gastro, koronavirus, Brno, Brno-střed, poplatek, městská část, COVID-19, Vojtěch Mencl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed nebude letos vybírat poplatek za zahrádky restaurací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.