Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidem bez domova pomůžou nouzové přístřešky v Anthroposu

Od 17. dobna mohou lidé bez domova využívat nouzové přístřešky v Anthroposu. Projekt Kateřiny Čanigové uskutečnilo město v rámci akce Dáme na vás, kde lidé mohou hlasovat o přerozdělování peněz z participativním rozpočtu.

Přístřešky ochrání bezdomovce před umrznutím

Nouzové přístřešky pomohou v zimě ochránit osoby bez domova před umrznutím. Na území Brna spí totiž celoročně venku až 509 lidí, z toho 397 mužů a 112 žen. „V jedinou lednovou noc v roce 2019 v ulicích města Brna umrzli tři lidé. Nouzový přístřešek je řešením, které mohlo těmto lidem zachránit život, jeho pořízením tak Brňané přispěli k tomu, aby už nikdo kvůli mrazu v ulicích našeho města nezemřel,“ říká autorka projektu Kateřina Čanigová.

Zatím je bude využívat nonstop centrum v Anthroposu

Přístřešky byly oficiálně předány nonstop centru pro lidi bez domova v bývalém vojenském sportovním areálu v Anthroposu. „V letošním roce poslouží 47 přístřešků prvotně v nově zbudovaném nonstop centru pro lidi bez domova v bývalém vojenském sportovním areálu u Anthroposu. Toto centrum bylo zřízeno v důsledku snahy zajistit lidem bez domova útočiště kontrolované terénními pracovníky v období pandemie COVID-19, a tím snížit riziko rozšíření nákazy,“ vysvětluje Tomáš Koláčný, druhý náměstek primátorky města Brna. 

V přístřešcích je až o 18 stupňů tepleji než venku

V zimě pak přístřešky dostane Diecézní charita Brno a Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Přístřešky z izolační poluetylenové pěny a hliníkové folie pak budou nabízet lidem, kteří nemohou či nechtějí využívat noclehárny. Lidé si vnitřek skládacího a nehořlavého přístřešku zahřejí tělesným teplem, který uvnitř udrží izolace. Oproti venku v něm tak bude až o 18 stupňů tepleji. 

Projekt „Nouzové přístřešky pro lidi bez domova“ byl jedním z vítězů akce Dáme na vás, kde získal 1 990 hlasů. Celkové náklady na něj dosáhly 166 000 Kč. Zbytek peněz z rozpočtu projektu půjde na jejich udržování. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tiskové středisko MMB

Štítky lidé bez domova, přístřešky, dáme na vás, přístřešek, bezdomovec, Anthropos, Brno, projekt, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem bez domova pomůžou nouzové přístřešky v Anthroposu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.