Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Knihovny v Brně ožívají. Podívejte se, odkdy a za jakých podmínek si můžete knížky zapůjčit

Ode dneška mohou díky novým vládním nařízením znovuotevřít některé provozovny včetně knihoven. V Moravské zemské knihovně a Knihovně Jiřího Mahena v Brně bude od 29. dubna možné vyzvednout si objednané výpůjčky, obě knihovny zároveň znovu otvírají své návratové boxy. Brněnské univerzity také spouští omezené provozy svých knihoven. Podívejte se na náš přehled.

Moravská zemská knihovna otvírá od 29. dubna půjčovnu

Moravská zemská knihovna (MZK) otevře 29. dubna v omezeném režimu - přístupná bude pouze půjčovna, studovny pro prezenční studium zůstávají zavřené. Čtenáři si budou moci objednat a vyzvednout pouze absenční výpůjčky, knihy bude možné vracet do biblioboxu, odkud poputují do třídenní karantény.

Nadále budou platit bezpečnostní opatření jako nošení roušek a dodržování rozestupů. K přístupu k výpůjčnímu pultu bude vyhrazen koridor a připravené výpůjčky budou vydávat přímo knihovníci, čtenáři si v regálech nebudou vybírat sami. Současně také MZK posílí úklid a desinfekci prostor, na několika místech knihovny bude desinfekce dostupná i pro návštěvníky.

Otvírací doba MZK od 29. dubna
(1. a 8. května zavřeno)


Vyhrazená otvírací doba pouze pro osoby starší 65 let, případně s doprovodem:
PO 8:30-10:00 | ST 8:30-10:00 | 8:30-10:00

Otvírací doba pro širokou veřejnost: 
PO 10:00-14:00 | ÚT 13:00-18:00 | ST 10:00-14:00 | ČT 13:00-18:00 | 10:00-14:00

V létě měla MZK projít druhou fázi rekonstrukce, náročnější stavební práce se však podařilo přesunout na období stávajícího uzavření tak, aby bylo možné otevřít od původně avizovaného 8. června na celé léto.

„Chceme co nejrychleji a aspoň částečně obnovit služby čtenářům, proto hledáme řešení, jak knihovnu otevřít a současně nepřerušit stavbu. Bohužel ale i v průběhu května budeme muset na několik dní zavřít kvůli vybudování nového zádveří,“ uvedl ředitel MZK Tomáš Kubíček.

Knihovna Jiřího Mahena spouští 29. dubna objednávky knih a otevírá návratové boxy

Knihovna Jiřího Mahena v Brně (KJM) otevře ve středu 29. dubna všechny návratové boxy, do nichž mohou čtenáři své zapůjčené knihy vracet. Počínaje stejným datem bude také možné si knihy elektronickou formou objednávat, a to jak ze skladu, tak z volného výběru. Od pondělí 4. května si je zájemci budou moci vyzvedávat. Knihy budou předávat pracovníci KJM individuálně, rezervované knihy budou na své čtenáře čekat v knihovně až do 20. května. 

„Ačkoliv s radostí oznamujeme, že se za vámi vracíme, musíme prioritně zajistit bezpečnost vaši i našich zaměstnanců. To u tak velké knihovny, jakou jsme, nejde ze dne na den. Proto budou služby dál rozšiřovány postupně v průběhu května ve vazbě na aktualizovaná rozhodnutí vlády a odborná doporučení,“ vysvětlila ředitelka KJM Libuše Nivnická.

Knihovny Masarykovy univerzity fungují v omezeném režimu

Jednotlivé knihovny Masarykovy univerzity (MU) také přecházejí na režim částečného provozu. Do budov MU je vstup umožněn zatím pouze po předešlém vyplnění čestného prohlášení o neexistenci příznaků virového onemocnění. Centrální knihovna bohunického kampusu je otevřená od 23. dubna každý všední den od 9 do 12 hodin. Knihy k vypůjčení je nejprve potřeba objednat přes katalog, na místě je pak čtenáři předá pracovník knihovny u vchodu.

Knihovna ekonomicko-správní fakulty je otevřená od 27. dubna každý všední den od 9 do 12 hodin. Výpůjčky i vrácení knih zde mohou studenti provádět na samoobslužných zařízeních, po knihovně se však musí pohybovat ve dvoumetrových rozestupech. Přijít si vyzvednout objednané knihy a vrátit ty nepotřebné mohou také studenti v knihovně fakulty sociálních studií vždy v pondělí a ve čtvrtek od 13 do 15 hodin. Pro výpůjčku je třeba zaslat knihovně email a veškeré předání probíhá ve fakultním vestibulu, kde je vstup umožněn pouze jednotlivě.

Ústřední knihovna filozofické fakulty bude vydávat objednané knihy každý všední den od 10 do 13 hodin. Provizorní výdejní místo najdou studenti v čítárně. Knihovníci upozorňují, že budou půjčovat pouze ty knihy, které nejsou naskenované v e-prezenčce. Ústřední knihovnu pedagogické fakulty mohou studenti využít v pracovní dny mezi 9. a 11. hodinou, objednání probíhá v online katalogu. Před vstupem do budovy na Poříčí 31 je pro tento účel v provozu výdejní okénko. 

Knihovna přírodovědecké fakulty v areálu na Kotlářské má nově otevřeno každý všední den od 9 do 12 hodin. Knihy je potřeba předem objednat v katalogu, na místě pak student vyčká v atriu na pokyn knihovníka, aby přistoupil k pultu. Prozatím stále uzavřené jsou pak knihovny právnické fakulty a fakulty informatiky

Mendelova univerzita obnovuje své výpůjční služby

Knihovna MENDELU obnovuje ve svých půjčovnách v budově A, budově Z a knihovně v Lednici výpůjční služby denně od 8 do 15 hodin. Aby se zabránilo shromažďování více lidí na jednom místě, je k zapůjčení knihy potřeba předem zaslat seznam potřebných titulů na univerzitní email. Pro samostudium zůstávají studovny stále uzavřené.

Vysoké učení technické v Brně otevírá knihovny některých fakult

Studenti VUT mohou využít a to prostřednictvím webového formuláře. Knihy z Ústřední knihovny je možné vyzvednout nejdříve následující pracovní den mezi 8. až 13. hodinou u vchodu do knihovny. Studenti mohou zapůjčené knihy také vracet do knihovního boxu před knihovnou. V knihovně fakulty architektury je možné vyzvednout výpůjčky ve středu a čtvrtek od 9 do 12 hodin. 

Knihovna fakulty stavební bude otevřena v pondělí, ve středu a ve čtvrtek od 9 do 12 hodin, areálová knihovna fakulty elektrotechniky otvírá od pondělí do pátku od 8:30 do 13 hodin a každý příchozí musí podepsat čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění.

Studenti VUT mohou využít také knihovnu fakulty informatiky, knihy si zde zapůjčí přes výdejní okénko v pondělí a středu od 10 do 11 hodin.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihovny, MUNI, MENDELU, VUT, koronavirus, pandemie, provoz, knihy, MZK, KJM, knihovna, kniha, Brno, Moravská zemská knihovna, Jiří Mahen, všední den, Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Tomáš Kubíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovny v Brně ožívají. Podívejte se, odkdy a za jakých podmínek si můžete knížky zapůjčit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.