Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Testovací stan na koronavirus bude od středy jen na Moraváku. Odborníci potřebují otestovat už jen děti a mladé

Testování kolektivní imunity kvůli koronaviru se od středy bude v Brně provádět jen na Moravském náměstí a pro věkové skupiny dětí a lidí od 18 do 39 let. Uvedla to Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Nyní se testuje také u univerzitního kampusu. Zbývá udělat asi 850 testů z celkových 5000, naplněný už je potřebný počet testů u skupiny lidí nad 60 let a kategorie od 40 do 59 let. Podle Jelínkové lidé z těchto věkových kategorií dali na výzvy a přestali chodit. Stany jsou přístupné od 8:00 do 18:00.

Testování začalo ve čtvrtek, za týden se má sesbírat 5000 testů za čtyř věkových skupin od dětí přes mladší generaci, starší až po seniory. U seniorů se kvóta naplnila už v pátek, o víkendu se naplnila kategorie starších lidí.

„Nyní nám zbývá asi 850 testů, z toho je asi pětistovka dětí a 350 lidí ve věku od 18 do 39 let," uvedla Jelínková. Podle ní byla dopoledne na Moravském náměstí řada asi 50 lidí, mezi kterými jsou mladí lidé i děti. Příchozí dostávají pořadová čísla. První den - ve čtvrtek - totiž přišlo mnoho lidí především z řad seniorů, kteří se dohadovali kvůli předbíhání a věku, proto byly zavedeny koridory a lístečky s čísly.

Jelínková uvedla, že dnes a v úterý bude ještě fungovat jak stan na Moravském náměstí, tak v kampusu, ale od středy už bude jen ten na Moravském náměstí. „Chceme to dát na jedno místo, abychom dobrali potřebné věkové kategorie," dodala Jelínková.

Testuje se na několika místech republiky. Lidé podstupují rychlotesty, které ukážou, zda mají protilátky na nemoc. Znamená to, že ji mohli prodělat nebo prodělávají. Lidé s pozitivním testem ještě otestují hygienici. Výsledky rychlotestů poslouží studii kolektivní imunity, která by měla ukázat, kolik procent lidí v populaci se s nákazou setkalo, tedy .

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky testování, koronavirus, Brno, stan, Moravské náměstí, fn brno, děti, mladí, Michaela Jelínková, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testovací stan na koronavirus bude od středy jen na Moraváku. Odborníci potřebují otestovat už jen děti a mladé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.