Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letečtí záchranáři jihomoravských hasičů vzlétají k požárům i záchraně lidí častěji než v uplynulých letech

K jihomoravským hasičům patří také jednotka leteckých záchranářů, kteří využívají vrtulník Policie ČR. Letos je počet jejich nasazení nadprůměrný. K 23. dubnu evidují hasiči už 13 vzletů vrtulníku, v osmi případech kvůli požáru a v pěti kvůli záchraně osob. Oproti tomu vloni vzlétali letečtí záchranáři za celý rok 22krát.

Jihomoravští hasiči mají ve službě také jednotku leteckých záchranářů, která využívá vrtulník BELL 412 Policie ČR. Vzlétá z letecké základny v Brně-Tuřanech a ve službě se na něm pravidelně střídá 24 leteckých záchranářů. Jejich operační rádius pokrývá nejen Jihomoravský kraj, ale také Vysočinu, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Pardubický kraj. 

Letos je počet nasazení leteckých záchranářů nadprůměrný. „K 23. dubnu evidujeme již 13 vzletů vrtulníku. Z toho v osmi případech zasahovali letečtí záchranáři u požáru a pětkrát se jednalo o záchranu osob (z výšky, vody, nepřístupného terénu apod.),“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Letošním rekordem jsou pak tři vzlety během jednoho dne, kdy letečtí záchranáři zasahovali při hašení požárů na Vysočině.

Nárůst počtu těchto zásahů je patrný při srovnání s loňskem, kdy bylo za celý rok 22 vzletů a z toho v šesti případech se jednalo o požár porostu. V roce 2018 zasahovali letečtí záchranáři v 21 případech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky hasiči, letečtí, vrtulník, záchranáři, Policie ČR, HZS JMK, požár, Policie České republiky, Kraj Vysočina, Jaroslav Mikoška, Bell 412, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři jihomoravských hasičů vzlétají k požárům i záchraně lidí častěji než v uplynulých letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.