Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testování na koronavirus: odborníci už naplnili kvótu u seniorů, nyní potřebují děti a dospívající

Odborníci ve stanech na testování kolektivní imunity v souvislosti s pandemií koronaviru už od dnešního rána v Brně netestují seniory z věkové skupiny 60 až 89 let. Potřebný počet seniorů už otestovali v minulých dnech. Uvedla to Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

„Bohužel se i nadále objevuje ve vysílání některých rádií informace, že důchodci mají mezi 8:00 a 10:00 v testování přednost, což ale v Brně už neplatí, potřebný počet seniorů jsme již otestovali," upozornila Jelínková. Seniory nevyšetří ani ve stanech na Moravském náměstí, ani u univerzitního kampusu.

Odborníci nyní potřebují otestovat děti a dospívající

Nejvíce teď odborníci potřebují zástupce z věkové skupiny osm až 17 let. Upozorňují, že všichni nezletilí z této věkové skupiny, musí na test přijít se svým zákonným zástupcem, jinak do testování nemohou být zapojeni. "A to i v případě, že se jedná o mladé lidi starší patnácti let. Formálně jsou nezletilí, proto musí přijít se zákonným zástupcem, který na místě podepíše souhlas," doplnila Jelínková.

Zájemci dostávají pořadová čísla

Testování kolektivní imunity začalo v Brně ve čtvrtek ráno a je o něj velký zájem. Od pátku dostávají příchozí pořadová čísla, což pomohlo velký zájem zvládnout.

Za první dva dny bylo v Brně otestováno 2386 lidí z cílového počtu 5000. Potřebují shromáždit 1000 vzorků z věkových skupin 8 až 17 let a 60 až 89 let, u seniorské skupiny už se to podařilo. Ve věkových skupinách 18 až 39 let a 40 až 59 let pak potřebují celkem 1500 otestovaných lidí, tam je otestována přibližně polovina potřebného množství lidí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky testování, koronavirus, Brno, stan, Moravské náměstí, fn brno, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Michaela Jelínková, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na koronavirus: odborníci už naplnili kvótu u seniorů, nyní potřebují děti a dospívající  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.