Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Do brněnských ulic se poprvé rozjel Drak. První kompletně klimatizovaná šalina v Brně

Bez velkolepého uvítání, ale vyjela. První tramvaj, kterou kompletně sestrojili zaměstnanci Dopravního podniku města Brna v ústředních dílnách, vyjela na první jízdy s cestujícími. Prvním oficiálním pasažérem se stala primátorka města Brna Markéta Vaňková. Jedná se o první klimatizovanou a plně nízkopodlažní tramvaj v Brně, do roku 2024 jich vyjede z dílen až 41.

Nízkopodlažní, plně klimatizovaný

Jméno i design vybírali sami Brňané v anketách v minulých letech. Drak je zároveň první plně klimatizovanou tramvají v Brně. „Jde o další velký krok pro pohodlí cestujících zejména v letních měsících. Potvrzuje strategii městské hromadné dopravy v Brně - nakupovat nové vozy výhradně vybavené klimatizací. Konkrétně těchto tramvají bude ve městě do roku 2024 jezdit až 41 a v provozu nahradí starší vozy typu K2 a jejich podtypy,“ řekl radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl.

Vedle klimatizace v prostoru pro cestující je další předností vozů i plná nízkopodlažnost, kdy je přístup do vozidla všemi dveřmi bezbariérový. Dalšími výhodami je vysoká teplotní a hluková izolace vozidel a USB nabíječky.

Výsledek zapojení desítek lidí

„Na montáži tramvají se v ústředních dílnách podílí pracovníci téměř všech profesí. Celkem se kompletace v různých fázích účastní přibližně 40 zámečníků, 30 elektrikářů, osm stolařů, pět lakýrníků a pět soustružníků. Další pak provádějí pomocné a přípravné práce. Při montáži byly nejobtížnější začátky, kdy se naši lidé museli seznámit se zcela novou koncepcí vozidla, která je zcela odlišná od předchozích. Jejich práce si velmi vážím a stojím si za tím, že naše ústřední dílny jsou v České republice unikátní,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Letos vyrazí do ulic šest Draků, většinou je potkáte na čtyřce

Pracovníci ústředních dílen po vypuštění prvního kousku nezahálejí, pod rukama se jim už líhnou další Draci. Do provozu s cestujícími do poloviny května vyjede druhá tramvaj, na zkušební jízdy se v nejbližší době vydá v pořadí třetí vůz. V průběhu letošního roku by jich mělo do ulic vyrazit dalších šest. Cestující se s nimi nejčastěji svezou na lince 4.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB | Zdroj s použitím TZ

Štítky drak, šalina, premiéra, dpmb, Brno, dílna, Dopravní podnik města Brna, Markéta Vaňková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do brněnských ulic se poprvé rozjel Drak. První kompletně klimatizovaná šalina v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.