Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří byl nalezen chlapeček. Dostal jméno Gabriel

Včera večer někdo do babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně odložil novorozeného chlapce. V tiskové zprávě to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Děťátko je zdravé a váží zhruba tři kila. Chlapeček dostal jméno Gabriel a je sedmým miminkem z babyboxu tento rok. Celkem už babyboxy zachránily 206 dětí.

V brněnském babyboxu v Nemocnici Milostrdných bratří našli včera večer chlapce. Miminko dostalo jméno Gabriel po sestřičce Gábině, která ho pět minut před půl osmou vyzvedla z babyboxu za pouhé dvě minuty od chvíle, kdy se malý Gabriel octl ve schránce. 

„Klučík je zcela čerstvě narozený, nevykoupaný a s nepodvázaným pupečníkem, leč oblečený v zašlých dupačkách s jahodovým vzorkem, tedy zřejmě po starším sourozenci." uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. 

Gabriel se tak stal 206. děťátkem, který byl v babyboxu nalezen. Nemocnice Milosrdných bratří je jedna z prvních v Česku, která babybox zavedla. Do zařízení u Milosrdných bylo od roku 2005 odloženo 19 dětí. 

Odložená děťátka jsou díky babyboxům v bezpečí

Babyboxy jsou velmi promyšlená a důmyslná zařízení, která mají předejít ohrožení zdraví a životů dětí, kterých se matky vzdaly. Pokud do schránky někdo dítě vloží, automaticky se zapne zahřívání, ventilace a alarm, který zdravotníky upozorní. Děťátko se tak v bezpečí a hlavně téměř okamžitě dostane ke zdravotnickému personálu. 

Tato zařízení jsou záměrně umístěna tak, aby se lidé nemuseli bát, že je někdo překvapí. I přesto, že mají babyboxy své odpůrce, podle kterých je miminkům odpíráno právo na jméno, totožnost, státní příslušnost a právo znát své rodiče, schránky dokázaly zachránit život více než dvěma stovkám odložených dětí. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rodina, zdraví, děti, Babybox, Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, Ludvík Hess, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří byl nalezen chlapeček. Dostal jméno Gabriel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.