Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Zooparku ve Vyškově se narodila čtyřčata kočky bengálské

Ve vyškovském zooparku se narodila čtyřčata kočky bengálské. Zatím jsou u matky v doupěti, která se o ně dobře stará, řekla ČTK ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená. Kočky bengálské mají v zooparku koťata každoročně, návštěvníci mohou jejich vývoj sledovat prakticky od začátku, protože do doupěte je vidět. Letos tomu ale tak není, zoo je kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru uzavřená.

„Je to škoda, ta čtyři koťátka jsou opravdu nádherná," řekla ředitelka.

Rodiči mláďat jsou Felix a Bea. Oba už mají s rodičovstvím zkušenost. Pár se k sobě dostane prakticky jen v době páření. Felixe totiž chovatelé mimo tuto dobu dávají ke kočkám sibiřským. A to z toho důvodu, aby neublížil koťatům, a také proto, aby Bea v jednom roce neměla další koťata. Felix se tak v exilu sexuálně vybíjí alespoň u koček sibiřských, u kterých to nevadí, protože jsou kastrované.

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat. Návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům.

Kočky bengálské jsou velké asi jako domácí kočky, žijí v jižní, jihovýchodní a východní Asii. V porovnání s domácí kočkou ale mají o něco delší končetiny. Jsou to samotářská zvířata. Aktivní jsou především v noci, kdy ve dne odpočívají v doupatech v dutinách stromů nebo v jeskyních. Loví zajíce, hlodavce i malé hmyzožravce. Obývají deštné pralesy, tropické lesy, křoviny, polopouště i zemědělsky využívanou půdu.

Autoři | Foto ZOO Vyškov

Štítky ČR, příroda, zoo, Vyškov, FOTO, kočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zooparku ve Vyškově se narodila čtyřčata kočky bengálské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.