Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sportovní vozíky vyměnili za nákupní. Nadační fond Emil zajišťuje v době koronaviru nákupy zdravotně postiženým

Kamkoliv se v dnešní době rozhlédnete, všude najdete skupinky lidí, které se rozhodly pomáhat. Nadační fond Emil například od konce března zajišťuje nákupy a jejich rozvozy pro zdravotně postižené. Jeho zaměřením je sice podpora sportu handicapovaných, nicméně v tom se nyní celý svět zastavil, a proto se rozhodli pomáhat jinak.

A volba i díky jejich dlouholetému podporovateli, velkoobchodu ovocem a zeleninou, padla právě na zásobování handicapovaných v Jihomoravském kraji. „Sami bychom to nezvládli. Díky partnerům z Fresh Fruit Moravia jsme mohli ihned vytvořit pestrou nabídku nejen čerstvého ovoce a zeleniny, ale i základních potravin a na našich stránkách vytvořit objednávkový systém. Umožnili nám také zřídit Emil Point v jejich prostorách, ze kterého veškerá distribuce probíhá. Od prvního dne se zapojila i společnost Sazka, která nám poskytla svá auta i s řidiči a zajišťuje rozvoz po celém Jihomoravském kraji,” vysvětluje nám systém fungování vedoucí projektů Nadačního fondu Emil Pavel Zbožínek.

Dnes objednáte, zítra máte před domem

Každý, kdo má o doručení nákupu zájem, si může vybrat z nabídky zboží na www.emilnadace.cz/nakup, odeslat svou objednávku a nákup mu bude druhý den doručen až domů. Nadační fond Emil oslovil s nabídkou takovéto pomoci vedení škol, sportovních organizací a poskytovatelů sociálních služeb. Chce totiž, aby se informace dostala v co největším rozsahu mezi právě tuto rizikovou skupinu postižených a nemuseli tak opouštět své domovy.

Sbírka na potraviny pro potřebné

Vzhledem k tomu, že se k Emilovi běžně dostávají příběhy o tom, jak je život s handicapem finančně náročný, bylo více než jasné, že v době pandemie bude situace pro celou řadu z nich ještě složitější. Proto se současně rozhodli otevřít veřejnou sbírku pro nákupy zdarma a vyzvali jednotlivé organizace, aby vytipovaly rodiny i jednotlivce, kteří se v souvislosti s omezením sociálních služeb, uzavřením škol, stacionářů nebo firem, ocitli v těchto dnech v hmotné nouzi. Ti pak dostali možnost objednat si zdarma jednou týdně nákup s využitím Emil Pointu. Jednotlivé organizace se zároveň staly garantem toho, že se pomoc dostane opravdu tam, kde je nejvíce potřeba.

Sbírku Nadačního fondu Emil můžete podpořit i vy. Podrobnosti naleznete na www.emilnadace.cz/sbirka-pro-emil-point.

Jako první na tuto výzvu zareagovala brněnská Liga vozíčkářů, která doporučila hned několik rodin. „Emilovu iniciativu jsme velmi ocenili a věříme, že spoustě našich klientů v těchto těžkých časech usnadní život. Jedním z prvních, komu byl nákup zdarma doručen, byla paní Hanka. Ta se svým partnerem vychovává malou dcerku, a protože je sama připoutaná na vozík, neobejde se bez pomoci osobní asistence, která pomáhá právě i s péčí o dceru. Náklady na službu osobní asistence jsou tedy vysoké a nezbývá pak často na nákup základních potravin,” sdělila nám Lenka Uldrijanová z Ligy vozíčkářů.

Opatrující manželka či mladý vozíčkář

Hned první den obdržela nákup rovněž domácnost z Kyjovska a ulevila tak paní, která se nepřetržitě stará o manžela po mozkové mrtvici upoutaného na invalidní vozík, či mladý vozíčkář, který žije se svojí rodinou na Znojemsku. Takových příběhů je ale nejen v Jihomoravském kraji celá řada.

„Navázali jsme také spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Snažíme se tak informaci o možnostech podpory stále šířit mezi co nejvíce zdravotně postižených. Ale nejen to. S Asociací a se Společností Podané ruce se rovněž bavíme o podpoře naší veřejné sbírky, protože současný zájem o pomoc převyšuje naše možnosti,” vysvětluje Zbožínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadační fond Emil | Zdroj s použitím TZ

Štítky nadační fond emil, handicapovaní, nadační fond, Jihomoravský kraj, Pavel Zbožínek, sociální služby, Sazka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní vozíky vyměnili za nákupní. Nadační fond Emil zajišťuje v době koronaviru nákupy zdravotně postiženým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.