Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Moravák projde příští rok rekonstrukcí. Prostor oživí kavárna, stromy v parku zůstanou

Park na Moravském náměstí projde příští rok zásadní rekonstrukcí. Současná podoba ze sedmdesátých letech minulého století projde změnou, přibude nová kavárna, vodní prvky a prostor pro konání společenských akcí. Rekonstrukce za 30 milionů korun začne nejdříve příští rok.

Městská část Brno-střed vypsala na novou podobu Moravského náměstí v minulých letecharchitektonickou soutěž. Na základě doporučení poroty vyhrála soutěž v konkurenci dvou desítek projektů společnost consequence forma s. r. o. Brněnští radní nyní doporučují zastupitelům města schválit výjimku z vyhlášky o ochraně zeleně tak, aby mohl být park podle návrhu zrekonstruován.

Zakomponování památných stromů

Současnou podobu park získal v sedmdesátých letech 20. století. Navrhovaná rekonstrukce prostranství zahrnuje kromě zcela nového konceptu prostoru, cestní sítě, vodního prvku a revitalizace zeleně také výstavbu kavárny a veřejné toalety. Nové uspořádání parku vyzdvihne pozice místních památných stromů, které mají pro park velký význam.

Střecha kavárny je zakomponována do parku tak, aby stromy mohly ve dvou místech prostupovat kruhovými otvory a vytvořit tak jedinečnou lokalitu se silnou atmosférou a posezením pod stromy.

V létě voda, v zimě kluziště

Doposud málo využívané plochy parku se tak stanou atraktivními pro pobyt a odpočinek. Zároveň bude park budovou kavárny částečně odcloněn od frekventované ulice. Vedle kavárny vznikne i nový prostor pro pořádání kulturích akcí a vodní prvky, které budou v létě sloužit k osvěžení a v zimě jako kluziště.

„Neopomenutelným faktem je velmi podstatná obslužná role kavárny pro celý park a jeho návštěvníky v podobě občerstvení a hygienického zázemí s WC, které je v centru města a městském parku takového významu nepostradatelné. Uvedenou podobu návrhu na rekonstrukci parku vřele přijímám,“ řekl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Moravské náměstí, rekonstrukce, revitalizace, kavárna, strom, Petr Hladík, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Papírníková

Na papíře to vypadá moc krásně - z praktického a ekonomického hlediska to už začíná vypadat o dost hůř: 1. Na co tam bude kavárna? Je snad v dosahu pár kroků málo možností občerstvení? Kdo ji bude provozovat a za jakých podmínek? 2. V návrhu parku chybí možnost projít přímo k trolejbusu/tramvaji na Brandlove/České. Taky chybí přímá cesta k přechodu - na obrázku návrhu vlevo - směr Mášova. Ti, co to projektovali asi na místě vůbec nebyli, ne? Nebo nemysleli hlavou, protože to bolí... 3. Nebyla náhodou max. částka na rekonstrukci 30mil a tento nesmyslný návrh je za 120mil? (tato informace je od konkurenční firmy, která se výběrového řízení také zúčastnila, ale nevyhrála). 4. Stromy v parku zůstanou...no to snad ani není možný ne? Jak znám Brno a pana náměstka Hladíka, tak se bude muset pokácet aspoň něco - nechat tam všechny původní stromy by mohl být dost nebezpečný precedens, který by mohl brňany přivést k myšlence, že snad by se daly zachránit i jiné původní stromy v ostatních parcích v Brně! V současné klimatické a ekonomické situaci by se město mělo spíš starat o kvalitní původní zeleň než ji systematicky ničit a pak za obrovské náklady nahrazovat nekvalitními stromy, které většinou do pár let pozdechají. Pokud byste nevěděli, tak tomuto se v Brně říká REVITALIZACE případně REKONSTRUKCE - léta se město nestará o svůj majetek tak jak má a pak přijde, začne kácet hlava nehlava, protože TY STROMY JSOU PŘECE NEBEZPEČNÉ... a pak naše peníze vyhodí do kanálu nákupem nekvalitních náhražek, které zahynou - většinou na nedostatek vody. No a nebo rovnou vyhlásí megalomanskou soutěž na megalomanskou rekonstrukci... Nevím jestli jsou ti "specialisté", kteří vedou město a jejich zaměstnanci, případně najaté firmy a lidé, kteří likvidují zeleň v Brně, fakt tak tupí a nebo to dělají schválně...

Pondělí, 27. dubna 2020, 12:46Odpovědět

Marcin Szarowski

nápad dobrý, avšak daleko více zeleně bych uvítal v místě sochy mongola uchvátitele, která by se řádně nechala sundat a místo těch šílených kostek a betonu nějaká vitální zeleň ????

Čtvrtek, 16. dubna 2020, 06:20Odpovědět

FOTO: Moravák projde příští rok rekonstrukcí. Prostor oživí kavárna, stromy v parku zůstanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.