Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Křesťané si dnes na Velký pátek připomínají ukřižování Krista. V Brně vysílají bohoslužby online

Křesťané si dnes, na Velký pátek, připomínají ukřižování Ježíše Krista. Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Tradičně se na Velký pátek připravují obřady v kostelech na památku Kristova umučení. Kvůli zákazu shromažďování a karanténě ale letos nebudou moci věřící chodit společně do kostelů a zúčastnit se tradičních bohoslužeb. Například v brněnských Židenicích však tento problém vyřešili vysíláním bohoslužby online.

„Situace vyvolaná šířením koronaviru však může věřícím pomoci sestoupit blíže k jádru velikonočních událostí a uvědomit si to, co by bylo možné v běžném bohoslužebném provozu přehlédnout," řekl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Mnohé farnosti plánují online přenosy obřadů. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě bude na Velký pátek vystaven Korunovační kříž, jedna z nejcennějších součástí Svatovítského pokladu, a tamní velikonoční bohoslužby budou přenášeny přes internet. Na Velký pátek bude po internetu přenášena od 15:00 bohoslužba, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka a kazatelem bude Václav Malý.

Židenická farnost vysílá online už od začátku pandemie

K obdobnému řešení přistoupili už na začátku aktuální krize i v brněnských Židenicích. Bohoslužba je vysílána videopřenosem online na stránkách židenické farnosti a záznam pak přístupný v archivu.  „Snažíme se, aby to mělo nějakou úroveň a ohlasy jsou ohromné, stejně jako náš pan farář," uvedl spoluautor nápadu Pavel Vaníček.

„Farníky, kteří se nemohou scházet ve svém oblíbeném kostele to hrozně ztmelilo. Internet už najednou není ten zlý, který bere čas a podporuje prokrastinaci, ale dost nám pomáhá v našich životech. Tyhle Velikonoce budou jiné, ale po duchovní stránce mohou být stejné. Množství sledujících nás ohromně naplňuje," uzavřel Vaníček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Velký pátek, svátek, Ježíš Kristus, víra, Velikonoce, křesťané, bohoslužby, online, Židenice, kostel, Brno, Internet, Stanislav Přibyl, Česká biskupská konference, Dominik Duka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křesťané si dnes na Velký pátek připomínají ukřižování Krista. V Brně vysílají bohoslužby online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.