Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci z Brna tisknou doma ochranné štíty. Záchranářům poslali už přes tisíc kusů

S nedostatkem ochranných pomůcek v době pandemie se mnozí rozhodli nějak bojovat, nejčastěji domácím šitím roušek. S trochu jiným způsobem přišla mladá maminka na mateřské z Brna. Dagmar Ševčíková dala dohromady skupinu lidí, kteří doma na 3D tiskárnách vyrábějí ochranné štíty. Společně se jim tak podařilo poslat záchranářům už více jak tisíc kusů štítů.

Ochranné štíty jsou v současné době stále nedostatkovým zbožím, které chybí hlavně lékařům a pracovníkům záchranných složek. Zlepšit tuto situaci se rozhodla Dagmar Ševčíková z Brna - spojila dobrovolníky a firmy, kteří společnými silami vyrábějí na 3D tiskárnách ochranné štíty.

Maminka se synem začali doma vyrábět první kusy

Celé to začalo úplně náhodou. V televizi jsme sledovali reportáž s vývojářem 3D tiskáren Josefem Průšou, který navrhl a začal vyrábět ochranné štíty pro lékaře. Navržený model čelenky zveřejnil (průhledný plast se k čelence poté připevňuje), aby si ji podle něho mohli lidé sami vytisknout. Se synem jsme se do tisku vrhli a povedlo se! Měli jsme z prvního kusu velkou radost a pokračovali jsme v tisku dalších. Napadlo mě oslovit jihomoravské záchranáře, zda by o naše štíty měli zájem. Po rychlé domluvě jsme jim dodali prvních dvacet kusů,“ popsala Dagmar Ševčíková, která je momentálně na mateřské.

Ke dvojici se přidali studenti i firmy

První várku štítů přivítali jihomoravští záchranáři s nadšením a hned projevili zájem o další. Bylo tedy potřeba rozšířit výrobu, jedna 3D tiskárna na to stačit nemohla. Paní Dagmar se proto rozhodla zavolat do volnočasového kroužku Robotárna, který navštěvoval její syn. „Díky Ivu Hoppovi, jednomu z vedoucích Robotárny, se k nám připojili další studenti z kroužku, mnozí z nich s vlastní 3D tiskárnou doma, jiní si vybavení zapůjčili," řekla paní Dagmar.

Kromě pomocníků oslovila mladá maminka také firmy, jednu dodávající plasty a další, která je řeže přesně na vytišněný 3D model. Do výrobní skupiny se tak postupně začalo zapojovat čím dál více lidí, kteří chtěli pomoct. 

V prostorách na České dobrovolníci štíty kompletují

Vedoucí kroužku na Robotárně Ivo Hopp zajistil společně s dobrovolníky také prostory na České, kde se výrobní skupina schází a kompletuje štíty. „Pracuji v Jihomoravském centru pro mezinárodní mobilitu, kde jsem se domluvil s kolegy a zajistil naší skupině vhodné prostory, kam chodíme čelenky s plastovými štíty a gumičkami kompletovat," vysvětlil Ivo Hopp. 

Stěžejní bylo sehnat pro dobrovolníky co nejvíce 3D tiskáren, s čímž vedoucí kroužku také vypomohl. „Mám na starosti asi 140 nadaných studentů a věděl jsem, že tatínek jedné ze studentek vede IT oddělení na Gymnáziu Matyáše Lercha, kde měli několik dalších tiskáren. Gymnázium nám je vypůjčilo, díky čemuž máme nyní zhruba 15 tiskáren a rozjíždíme velkovýrobu," dodal Hopp.

Středoškoláci tisknou doma jednu várku za druhou

Výrobní kapacity skupiny rostou den ode dne a celý proces se stále vylepšuje. Studenti také upravili původní 3D model, čímž zkrátili dobu výroby. Mnozí z dobrovolníků jsou přitom středoškoláci, kteří kvůli současné situaci zůstávají doma, kde tisknou jednu várku čelenek za druhou.  

„Můj den teď vypadá tak, že jakmile vstanu, jdu hned k tiskárně, abych z ní sundal hotové články, které se vytiskly za noc. Tiskárnu zkontroluju, zda nepotřebuje někde promazat a zapínám další tisk. Jedna várka čelenek trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. Mezi jednotlivými várkami dělám během dne většinou věci do školy,“ popsal svůj den dobrovolník Petr Štourač, který studuje strojírenství na Sokolské.

K záchranářům doputovalo už přes tisíc ochranných štítů 

Společně se dobrovolníkům povedlo vyrobit už více než tisíc ochranných štítů, které rozdali záchranářům na Brněnsku, Vysočině, v Pardubickém i Olomouckém kraji. Další štíty míří v současnosti také do domovů důchodů, a dokonce do nemocnice v italském Bergamu. Výrobní skupina se s každým týdnem rozšiřuje o další dobrovolníky, kteří se společně snaží pomoct ve složité době.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK, ZZS PAK, Dagmar Ševčíková

Štítky ochranné štíty, solidarita, spolupráce, pomoc, záchranáři, ZZS JMK, 3D tisk, 3D tiskárny, studenti, Brno, Josef Průša, Matyáš Lerch, Bergamo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci z Brna tisknou doma ochranné štíty. Záchranářům poslali už přes tisíc kusů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.