Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hřbitovy zůstanou o Velikonocích otevřené, senioři by měli ale raději návštěvu odložit

Brněnské hřbitovy budou o Velikonocích otevřené, návštěvníků se však kvůli nouzovým opatřením vlády dotkne řada omezení. Návštěvu by měli dobře zvážit zejména senioři a lidé se sníženou imunitou.

Hřbitovy uzavírají některé vchody, město doporučuje lidem z rizikových skupin zůstat doma

Ústřední a židenický hřbitov budou od příštího čtvrtka do pondělí otevřeny vždy od 7 do 19 hodin. Ostatní brněnské hřbitovy budou moct lidé navštívit od 7 do 21 hodin. „Lidé musí počítat s řadou omezení, které mají za cíl snížit riziko nákazy jak zaměstnanců hřbitovů, tak návštěvníků,“ vysvětluje náměstek primátorky Petr Hladík. Na Ústřední hřbitov se tak lidé dostanou pouze hlavní branou od zastávky MHD Ústřední hřbitov, vjezdovou branou z ulice Jihlavské a brankou od parkoviště krematoria. Vrátnice Lány je pro vozidla uzavřena, přístup na pohřebiště je umožněn pouze pěším otevřenými brankami. 

Přestože však zůstávají brněnské hřbitovy otevřené, město doporučuje návštěvníkům, aby zvážili odložení návštěvy hrobů na později. Zejména seniroům a lidem se sníženou imunitou doporuřují, aby se raději vyhli kontaktiu s dalšími lidmi. Pokud se přesto rozhodnou hroby svých blízkých navštívit, neměli by se shlukovat.

Toalety i půjčovny nářadí zůstanou zavřené, správa hřbitovů odsouvá i rozptyly a vsypy

Na hřbitově v Židenicích zůstávají také uzavřené toalety, na Ústředním hřbitově mohou lidé využít mobilní WC. Prodej materiálů pro údržbu hrobů i hřbitovní půjčovna nářadí zůstanou také uzavřeny na dobu neurčitou, stejně jako kanceláře správy hřbitovů a zahradická střediska. „V období nouzového stavu nefungují pro osobní styk ani kanceláře Správy hřbitovů a zahradnického střediska. Kontakt je možný pouze telefonicky nebo e-mailem. Veškeré informace najdou zájemci na jednotlivých vrátnicích, případně branách, a hlavně na stránkách Správy hřbitovů města Brna www.hrbitovybrno.cz  v sekci aktuality,“ doplňuje ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Správa hřbitovů už kvůli zákazu shromažďování více než dvou osob také do odvolání zrušila nasmlouvané rozptyly a vsypy.  Nový termín je možné sjednat na telefonu 543 213 805 nebo 605 424 529. Zároveň vedení hřbitovů zavedlo možnost uskladnění uren na dva měsíce zdarma. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hřbitovy Brno

Štítky Velikonoce, hřbitov, pohřby, rozptyly, návštěva, Petr Hladík, Brno, Zámek Lány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřbitovy zůstanou o Velikonocích otevřené, senioři by měli ale raději návštěvu odložit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.