Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí Brňané vytvořili portál, který shromažďuje nabídky a žádosti o pomoc v čase korony

Máte chuť pomáhat nebo hledáte pomoc pro sebe nebo své blízké? Mladá softwarová firma z Brna přišla s neziskovým projektem, který centralizuje různé formy pomoci pro všechny, kterým současná pandemie uškodila. Nový Portál pomoci je určen jak pro živnostníky a malé firmy, tak i pro běžné lidi, kteří buď chtějí pomáhat nebo pomoc potřebují.

Brněnská firma vytvořila portál pro efektivní sdílení pomoci

S nápadem na propojení různých forem pomoci na jednom místě přišla mladá softwarová firma z Brna. Z původně komerčního projektu tak vznikl portál pro pomoc jak živnostníkům a malým firmám, tak ale i všem ostatním. 

„Ve skupinách na Facebooku určeným primárně živnostníkům jsme si všimli iniciativy ke vzájemné podpoře v době pandemie koronaviru. Přišlo nám skvělé, že lidé mají chuť podpořit se navzájem. Chtěli jsme této chuti dát ucelenou a přehlednou formu, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí. A protože podnikáme v oblasti software, vytvořili jsme tak portál pro efektivní sdílení pomoci,“ popsal jeden z iniciátorů projektu Ladislav Koubek.

Web je rozdělen do pěti kategorií podle typu pomoci

Portál pomoci je zdarma a může se do něho zaregistrovat každý, kdo buď pomoc nabízí nebo ji poptává. Pro přehlednost jsou různé formy pomoci rozděleny na webu do pěti kategorií. První je nabídka sousedské pomoci, kde dobrovolníci nabízí svůj volný čas k výpomoci s nákupy, hlídáním dětí nebo pomoci seniorům.

Další dvě kategorie jsou primárně věnované podpoře živnostníků a menších firem. Lidé je mohou podpořit zakoupením buď předplacených nebo aktuálních služeb a produktů. Koupit si můžete například poukaz na osobní trénink nebo zážitkový kurz první pomoci. Na webu najdete také nabídky hmotné pomoci, do kterých se zapojují lidé různými dary. Někteří šijí roušky, které pak posílají sociálním službám.

Do šití roušek se zapojila třeba brněnská módní návrhářka Kateřina Šmejkalová, která ze zisku z prodaných  roušek šije další pro domovy seniorů. „Náš projekt #NOSMEroušky dává možnost lidem, kteří neumí šít, aby mohli pomoci tam, kde je to nejvíce potřeba. Zakoupením naší roušky přispíváte na výroby roušek do domovů pro seniory a zdravotnických zařízení. Díky tomu jsme mohli vyrobit a darovat roušky například do Domova pro seniory Podpěrova v Brně, dalšího v Uherském Hradišti a do Slezské diakonie Ostrava,“ uvedla Šmejkalová.

Bezplatné konzultace s psychologem nebo právním poradcem

Mnoho nabízených služeb je ale také zcela zdarma. Na webu najdete nabídky na bezplatné právní konzultace pro podnikatele, videokonference nebo konzultace s psychology. 

„Vnímám, jak je aktuální situace pro mnoho lidi obtížná. Obávají se o zdraví sebe nebo svých blízkých, hrozí jim ztráta zaměstnání nebo krach podnikání, ze dne na den zůstávají doma s dětmi, suplují bez patřičného vzdělání či motivace učitele. Neumím zachraňovat životy, ani šít roušky, ale umím naslouchat. Tak se snažím pomoct těm, kteří to potřebují. Být na dálku s nimi, provázet je krizí, naučit je pár technik zvládání stresu nebo efektivnější komunikaci s dětmi či partnery," vysvětlila psycholožka a lektorka Lucie Miškóci, která na Portálu pomoci nabízí své konzultace.

Portál je i pro běžné lidi, kteří pomoc poptávají

Lidé mohou na webu pomoc nejen nabízet ale také ji poptávat. A podle tvůrců projektu se meze pomoci nekladou. „Kdokoliv cokoliv potřebuje, může to zařadit do poptávky pomoci. My na webu stále pracujeme, občas narazíme na novou nabídku pomoci, díky které vytváříme další kategorii. Ačkoliv je projekt produktem současné situace, rádi bychom v něm pokračovali i do budoucna. Pomáhat si můžeme v jakékoliv době,“ uzavřel Koubek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pomoc, Portál pomoci, živnostníci, malé firmy, solidarita, pandemie, Brno, projekt, rouška, psycholog, Ladislav Koubek, pandemie covidu-19, Facebook, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí Brňané vytvořili portál, který shromažďuje nabídky a žádosti o pomoc v čase korony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.