Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

David porazil Goliáše. Malý ekozemědělec z jižní Moravy vyhrál soud nad Agrofertem, který mu zničil úrodu pšenice

Majitel Živé farmy v Šanově na Znojemsku Libor Kožnar po roce částečně uspěl ve sporu s podnikem Agro Jevišovice patřícím do koncernu Agrofert, který mu loni poničil úrodu biopšenice. Dostalo se do ní dusíkaté hnojivo a Kožnar kvůli tomu přišel o biocertifikaci a následně o smlouvy s dodavateli. Vznikla mu tím škoda 700.000 korun. V mimosoudní dohodě se od jevišovického podniku dočkal náhrady necelých 300.000 korun, uvedly Seznam Zprávy.

Zničení 3000 hektarů půdy „nepohodlnému" zemědělci zůstává zatím bez trestu 

Šlo o spor malého soukromého zemědělce, který hospodaří na 11 hektarech, s obřím podnikem, který obhospodařuje zhruba 8000 hektarů půdy a již v minulosti s ním měli spor i další zemědělci. Například Bohumír Rada, který vlastní podnik Agro Boskovštejn. Kvůli sporům o nájemní smlouvy zničili zaměstnanci Agro Jevišovice v roce 2015 úrodu na téměř 3000 hektarech totálním herbicidem. Dodnes se soudy definitivně nevypořádaly se spory o platnost, či neplatnost nájemní smlouvy.

Rok trvají spor

Kožnarovi se stalo, že při hnojení stroje Agro Jevišovice namířily loni začátkem dubna dusíkaté hnojivo i na jeho pšenici. „Téměř po jednom roce sáhodlouhých oznámení, hlášení, odvolání a vyjednávání Živá farma vydává sladko-hořké oznámení, že vyhrála boj s Agrofertem," uvedl Kožnar.

Agro Jevišovice dodnes uvádí, že za situaci mohl vítr. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka také uvedl, že Kožnar souseda neupozornil, že pěstuje v ekologickém režimu, že se mu Agrofert omluvil a škodu uhradil. To, že šlo o pochybení, konstatoval loni i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Agrofert trval na klauzuli o mlčenlivosti

„Dnes oslavujeme, protože z původně navrhovaného odškodnění které dělalo necelých 16% ze způsobené škody, Živé farmě se povedlo vyjednat a získat pro naši bio farmu 45% celkové škody a ukončit tento případ," uvedl po konci sporu Kožnar.

Podle něj usel celý rok čelit agresivní neférové kampani Agrofertu, který usiloval o co nejmenší náhradu škody. Zároveň chtěl mít Agrofert, který jeho bývalý vlastník, premiér Andrej Babiš (ANO), vložil do svěřenských fondů, v dohodě klauzuli o mlčenlivosti, aby Kožnar nemohl případ dále medializovat či mluvit o něm s právníky a zákonodárci.

„Proč ještě oslavujeme je, že se nám povedlo ze smlouvy s Agrofertem vyškrtnou a zrušit jejich dohodu o mlčenlivosti. Něco, co nám předkládali v každém návrhu na odškodnění. Tato dohoda by nám teď zakázala mluvit o této neférové události s veřejností, s právníky, zákonodárci i s novináři," dodal Kožnar.

Musíme vytvořit právní ochranu malých zemědělců, prohlašuje Kožnar

Cílem majitele Živé army nyní je, aby se jeho případ promítl i do zákonů, které podle něj nejsou na takové situace připravené. „V celé České republice jsme nemohli najít právníka, který by si na tenhle agro-oříšek troufnul," uvedl.

„I když Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský rozhodl, že jsme oprávněni uplatnit nárok na náhradu škody způsobené Agrofertem, jejichž chování bylo v rozporu se zákonem, byli jsme natlačeni do pozice dokončit tento nárok na odškodnění mimosoudně, Agrofertu tudíž odpadá povinnost zaplatit pokutu. A všichni ostatní zemědělci, kterým se stane něco podobného, pořád nebudou mít právní a legislativní ochranu, kterou si zaslouží," uzavřel Kožnar.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Živá farma

Štítky živá farma, Agrofert, agro jevišovice, AGRO Jevišovice, a.s., Jihomoravský kraj, statek, okres Znojmo, Šanov, Seznam Zprávy, Goliáš, Andrej Babiš, Karel Hanzelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David porazil Goliáše. Malý ekozemědělec z jižní Moravy vyhrál soud nad Agrofertem, který mu zničil úrodu pšenice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.