Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Senioři s příznaky musí z nařízení vlády zůstat v pečovatelských domovech. Je to hazard se životy, zní z kraje i od sociálních služeb

Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí jsou pod palbou kritiky. Náměstek jihomoravského hejtmana pro sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD) kritizuje ministerstvo zdravotnictví za tristní komunikaci s kraji, informace se podle něho dozvídají pouze z tiskových konferencí a nařízení, kdy mají domovy seniorů vyhradit deset procent kapacity pro klienty nakažené nemocí COVID-19, je podle něj zcela mimo realitu. Pod tlakem je i ministerstvo práce a sociálních věcí, které je podle zástupců sociálních služeb nečinné a nechává tak stovky tisíc seniorů v ohrožení života.

Vláda nařídila, aby senioři s příznaky zůstávali v pečovatelských domovech 

Ministerstvo zdravotnictví v pátek nařídilo, že klienti peřovatelských domů, kteří nebudou vyžadovat převoz do nemocnice a budou mít lehčí příznaky, mají zůstávat podle ministra Adama Vojtěcha (ANO) v zařízení. To však tvrdě kritizují zástupci kraje i sociálních služeb. „Podle ředitelky jednoho z domovů pro seniory je přístup ministerstva hazardem se zdravím a životy jak klientů, tak zaměstnanců, protože o ně nemohou pečovat, když nemají žádné ochranné pomůcky," uvedl Šlapal. 

„Z domovů pro seniory nelze udělat nemocnici. Je možné zařídit dočasnou karanténu do výsledku testu, ale ne déle. Pak musí následovat převoz do nemocnice. Jakmile se nákaza rozšíří v zařízení, smrtnost bude obrovská a nikoho v domově neochrání ona nesmyslná desetiprocentní covidzóna," uvedl dále Šlapal.

Pracovníci domovů pro seniory nemají ochranné pomůcky

Personál domovů pro seniory navíc kromě ústenek nemá žádné ochranné pomůcky, první by měl získat až v neděli. „Zároveň jsme personálně již nyní na hraně možností. Je jen otázkou času, kdy odpadnou další pracovníci," uvedla ředitelka Domova pro seniory ve Vyškově Dana Indráková.

Jsme nechráněni. Sháníme, kde se dá, zní z domovů pro důchodce

„Všechno děláme jen s minimálním vybavením ochrannými prostředky, které si obstaráváme na vlastní pěst. V mnoha domovech máme pouze rukavice a bavlněné roušky. Společně se zřizovateli sháníme, co se dá a kde se dá. Péče o nemocné klienty není bez náležitého vybavení ochrannými prostředky možná. Je hazardem se zdravím našich zaměstnanců, kterých máme málo, a klientů. Proto apeluji na vás, kteří o nasměrování ochranných prostředků rozhodujete, vybavte konečně i sociální služby," uvedla předsedkyně Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji a ředitelka Domova pro seniory Podpěrova v Brně Vlasta Hrabcová.

Šlapal vyzval ministra i k tomu, aby nesděloval svá nařízení na tiskových konferencích, ale nejprve je směřoval k těm, jimž jsou určena. Stejnou kritiku směřují ministerstvu zdravotnictví i z jiných krajů a zařízení v celé republice.

Stovky tisíc nejzranitelnějších jsou v ohrožení. Vláda dělá, že nevidí, říká Hollan

Jedním z nejhlasitějších kritiků nečinnosti vlády směrem k sociálním službám je předseda Asociace nestátních organizací Matěj Hollan. Ten už několik týdnů upozorňuje ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčovou (ČSSD) na fatální nedostatek ochranných pomůcek v pečovatelských domech a dalších sociálních zařízeních. 

„Sociální sektor obhospodařuje několik set tisíc seniorů každý den. Přitom nám chybí testy, chybí nám zdravotnické vybavení, ochranné pomůcky. Pokud to vláda nezačne řešit, začnou umírat tisíce těch nejzranitelnějších - seniorů," říká Hollan upozorňuje na skutečnost, že v týdnu byla v Havlíčkově Brodě zjištěna nákaza u deseti klientů a dvou zaměstnanců domova důchodců.

„Na prvním místě ze všeho je, aby zaměstnanci sociálních služeb, kteří jsou v denodenním kontaktu se seniory, měli dostatek testů, a měli dostatek ochranných pomůcek. Jinak to nejde zvládnout a sebevíc lůžek s plicními ventilátory problém nevyřeší," uzavírá Hollan.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, sociální služby, domovy pro seniory, ochranné pomůcky, ministerstvo zdravotnictví, vláda, domov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ochranná pomůcka, ČSSD, Marek Šlapal, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Matěj Hol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři s příznaky musí z nařízení vlády zůstat v pečovatelských domovech. Je to hazard se životy, zní z kraje i od sociálních služeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.