Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Akce Energie lékařům slaví úspěch, lidé balíčky se svačinami pro lékaře vykoupili během čtyřiceti hodin

Kampaň Energii lékařům, která vybírá peníze na jídlo pro zdravotníky a posílá jim balíčky zdravých svačin, zaznamenala velký úspěch. První várku balíčků lidé vykoupili během čtyřiceti hodin od spuštění kampaně.

Kampaň provozuje tým dvaceti dobrovolníků. Na nápad zajistit lékařům a zdravotním sestrám jídlo během dlouhých směn přišel mladý vědec Jan Lukačevič z Akademie věd ČR s kolegyní Annou Fučíkovou. „Chtěli jsme zdravotníkům nějak pomoci. Ochranné pomůcky v odpovídající kvalitě sehnat neumíme, zjistili jsme ale od zdravotníků, že jim velmi chybí i základní čas na oddech, natož na pravidelnou stravu. Řekli jsme si tedy, že pošleme zdravotníkům energii, a to doslova, tedy formu snadno konzumovatelných potravin. Zdá se to jako banalita, ale podle zdravotníků, se kterými jsme podobu pomoci probírali, je to opravdu užitečný servis,” vysvětluje myšlenku projektu Jan.

Prvních 4000 balíčků už je na cestě k příjemcům, kampaň však stále běží. Hnutí chce akci opakovat každý týden a odesílat tak lékařům zdravé svačiny pravidelně. Lidé mohou přispět na libovolný počet balíčků, jeden balíček přitom vyjde na 120 korun. Kampaň se setkala s velkým úspěchem, během čtyřiceti hodin lidé přispěli přes dva miliony korun. K úspěchu a rozšíření kampaně přispěl i příspěvek Davida Shakhara, který sdílel příběh svojí maminky Jany Březinové, která dělá zdravotní sestru. „Zdravotníci makají (a ne že se předvádějí před fotoaparátem jako někdo), nasazují životy a nepřijde jim to divné. Jsou zvyklí řešit to, co jiní podělali. Ale co mi maminka říkala, problém je jídlo. Stihnou si koupit tak maximálně vlašák. Tak jsem našel super iniciativu na webu a poprosím vás všechny, přispějte také,“ vyzývá v příspěvku, který získal během několika hodin obrovský dosah. 

Balíčky jsou rozmanité, aby strava pro lékaře nebyla jednotvárná. Každý balíček tak obsahuje něco jiného, od energetických tyčinek po ovocné šťávy. „Do balíčku dodáváme zázvorový shot. Vydrží déle než naše obvyklé freshe, takže zůstane čerstvý i při složitém rozvozu po celé ČR,“ vysvětluje Pavel Fuchs ze společnosti Goodlok. To, že se tolik lidí složilo za tak krátkou dobu aby podpořili zdravotníky, je podle něj skvělé a zároveň nezbytné. Kromě Goodloku se do projektu zapojily také firmy Mixit, Chimpanzee či Doubleshot. Některé firmy dodávají své produkty zdarma, jiné za nezbytné náklady. 

V balíčcích najdou lékaři i Manu. „Organizátoři iniciativy Energie lékařům hledali kompletní trvanlivé jídlo, které se nemusí chladit a přitom obsahuje dostatek energie, vitamínů i minerálů. Byla to skutečně velmi rychlá akce, celé se to „upeklo“ prakticky během jediného dne. Ten nápad se nám velmi líbil, takže jsme rychle přislíbili naši pomoc a nabídli produkty za speciální cenu, rádi jsme se zřekli naší marže," vysvětluje tvůrce Many a majitel společnosti Jakub Krejčík. Společnost zároveň kromě zapojení do Energii lékařům darovala 3500 porcí Many pražským zdravotníkům, Českému červenému kříži a nadaci Krása pomoci, která Manu rozděluje mezi seniory.  Na jejich webu také dosud běží crowdfundingová sbírka, kde mohou lidé přispět na dalších 3500 porcí drinků. „Jako česká firma vyrábějící jídlo cítíme povinnost pomáhat těm, kteří stojí denně v první linii a pomáhají tuto situaci zvládnout,“ vysvětluje motivaci firmy Jakub Krejčík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto od Energii lékařům

Štítky koronavirus, sbírka, doktoři, dobročinná akce, lékař, energie, zdravotnický pracovník, Anna Fučíková, Akademie věd České republiky, Jakub Krejčík, Jana Březinová, Český červený kříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Energie lékařům slaví úspěch, lidé balíčky se svačinami pro lékaře vykoupili během čtyřiceti hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.