Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí

V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí, zoo tento druh nechová ještě ani rok. Odchov je zatím bez problémů, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Na narození malého vačnatce upozornilo dnešní Právo. Kusu obývá lesnaté a křovinaté oblasti včetně velkoměst Austrálie a Tasmánie, zavlečený byl na Nový Zéland. Preferují život na stromech, jsou to samotáři a aktivní jsou převážně v noci. Živí se eukalyptovými listy, květy, ovocem, semeny, ale i hmyzem, ptačími mláďaty či malými obratlovci.

Vaňáč uvedl, že z narození tohoto mláděte mají v zoo velkou radost, protože tento druh nechovají ještě ani rok. Na Mniší horu dorazila loni 19. května nejprve samička Lily z Jihlavy, po ní přijel 21. července sameček Gin Gin. Lily se narodila přímo v Jihlavě loni 2. ledna, Gin Gin pochází z Budapešti a na svět přišel 7. dubna 2018.

"Péče o mládě probíhá v naprosté pohodě. Malý sameček je v boudě se svou matkou a dokonce se o něj někdy stará i otec, což je výjimečné. Odchov tedy probíhá naprosto bez problémů," uvedl mluvčí.

Kusu liší měří od 32 do 58 centimetrů a délka ocasu je od 24 do 40 centimetrů. Váží až 4,5 kilogramu. Samice rodí jedno mládě. Ve volné přírodě se dožívají sedmi let, v lidské péči to může být až dvojnásobek.

Návštěvníci nové mládě v exotáriu ale nyní nemají možnost vidět, zoo je kvůli opatřením kvůli šíření nového typu koronaviru uzavřená. K vidění je běžně asi 220 zvířat ve 400 druzích. Ročně brněnskou zoo navštíví přes 300.000 lidí.

Autoři | Foto wikipedia

Štítky ČR, příroda, zoo, Brno, FOTO, Zoologická zahrada Brno, Tasmánie, Budapešť, Jihlava, Mniší, Austrálie, Nový Zéland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské zoo se narodil malý vačnatec kusu liščí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.