Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Společně pro dobro. Dobrovolníci se na jižní Moravě spojili, šijí roušky, pomáhají seniorům a pořádají sbírky

Platforma Dobro JMK propojuje šicí iniciativu Šijeme roušky v Brně, organizaci Podané ruce a iniciativu Dobro v době korony - Brno JMK. Pod hlavičkou Dobro JMK tak nyní sdružené iniciativy organizují šití a distribuci látkových roušek, provozují informační linku a podporují lidi bez domova.

Sdružené iniciativy provozují informační linku a vytvořili i informační video pro seniory

Za poslední týden dobrovolnická sdružení rozdistribuovali více než 6400 kusů roušek potřebným. Kromě toho také spustili Infolinku pomoci na čísle 530 331 100, kam se mohou lidé obracet denně mezi osmou a osmnáctou hodinou s dotazy a žádostmi o pomoc. Pro seniory také vytvořili informační video s Bolkem Polívkou.

„Kromě přímé pomoci jsme v kontaktu také s městem Brnem i s Jihomoravským krajem, protože považujeme za důležité, aby nyní všichni táhli za jeden provaz. Musíme společně udělat maximum proto, aby se lidí v Jihomoravském kraji dotkla opatření co nejméně, a to bez spolupráce na více úrovních to nepůjde,” říká spoluzakladatelka Dobro JMK Jana Leitnerová.

Dobrovolníci denně ušijí 1500 roušek pro doktrory, záchranáře a sociální pracovníky

Iniciativa Šijemeroušky.cz sdružuje sedm šicích dílen a více než devadesát šičů a šiček, kteří pracují z domu. Denně zvládnou vyrobit a distribuovat asi 1500 kusů roušek. „Zajišťujeme sběr a nákup materiálu, dezinfekci hotových roušek a jejich distribuci do zdravotnických a sociálních zařízení. Roušky nyní dodáváme do několika brněnských nemocnic, záchranné službě JMK, ale také domovům pro seniory a terénním pečovatelským službám nebo poskytovatelům sociálních služeb jako je Diecézní charita Brno nebo Armáda spásy. Doposud jsme rozdali přibližně 6400 kusů látkových roušek,” vysvětluje koordinátorka distribuce Zuzana Lenhartová. 

V Brně se šije například v Huse na provázku, v Industře, či v IQ Roma. Zájemci mohou přijít pomoct s výrobou, nebo například darovat materiál na roušky, který si hnutí i samo odveze. Lze přijít pomoct klidně jen na pár hodin, buďto přímo se šitím, nebo například se střihem a přípravou materiálu. Já zatím byla pomáhat jenom párkrát, ale bylo to moc fajn, naučili mě tam šít na stroji, což jsem nikdy předtím nedělala. Kolik jsem ale udělala roušek nevím, funguje to tam trochu jako v manufaktuře, každý dělá něco a pod rukama mi prošlo materiálu na hodně roušek,” popisuje práci v dílně dobrovolnice Lucie Krausová. Oceňuje také přátelskou atmosféru, která v dílně panuje.

Dobrovolníci nabízí hlídání dětí, ale také opravu šicích strojů

Facebooková skupina Dobro v době korony - Brno a JmK, která má v současnosti přes 3700 členů, zase poskytuje možnost nabízet či poptávat různou pomoc, ať už se jedná o nabídky hlídání dětí či shánění dezinfekce.Iniciativa zároveň organizuje Bezkontaktní DobroSbírku dek, spacáků a oblečení pro lidi bez doma. Zapojit se lze přes FB událost. 

Ve skupině se objevila i nabídka pana Jiřího Šnainara, který nabídl pomoc s opravou šicích strojů zdarma, a byl překvapen obrovskou reakcí a vlnou poptávky. „Stroje opravuju ve volném čase po večerech a víkendech, za tento týden jsem jich stihl fyzicky opravit třicet pět a po telefonu poradil padesáti lidem, případně jim doporučil servisy. Nechtěl jsem jen tak nečinně sedět a přihlížet, když vidím, jaká je v tomto směru díra na trhu. Jiní šijí roušky pro ostatní, paní Učňová ze Zlína mi dokonce darovala dva funkční šicí stroje, tak jsem se rozhodl pomoct aspoň takto,” vysvětluje svoji motivaci pan Šnainar. Bydlí v Přítlukách, stroje na opravu mu vozí lidé domů, ale do rozumné vzdálenosti je ochoten i dojet. Potýká se však s nedostatkem času. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, dobrovolnictví, roušky, pomoc, rouška, Jihomoravský kraj, Brno, materiál, šicí stroj, Bolek Polívka, Jana Leitnerová, Lucie Krausová, Armáda spásy, Divadlo Husa na provázku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společně pro dobro. Dobrovolníci se na jižní Moravě spojili, šijí roušky, pomáhají seniorům a pořádají sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.