Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 28. května 2024  |  Svátek má Vilém
Bez reklam

Na jižní Moravu by mělo ještě dnes dorazit 60 tisíc respirátorů, dostanou je sestry, záchranáři i lékaři

Jihomoravský kraj v nejbližších hodinách dostane pro své i soukromé organizace, praktické lékaře, zubaře a další 60.000 respirátorů, které dnes přivezlo letadlo z Číny. Novinářům to řekl hejtman Bohumil Šimek (za ANO). Podle něj by další dny měly následovat dodávky dalších respirátorů, roušek a ochranných obleků. V kraji je zdravotnického materiálu nedostatek stejně jako v celé ČR kvůli šíření nákazy koronavirem.

Šimek elektronicky jednal s dalšími hejtmany a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) o rozdělení pomůcek, které dorazily z Číny. „V první fázi nám dorazí 60.000 respirátorů. Dostanou je nemocnice bez ohledu na zřizovatele, záchranáři, lékaři, stomatologové a také sociální služby," uvedl Šimek. Materiál budou rozvážet hasiči.

Dodávka se podle něj netýká fakultních nemocnic v Brně, kterým ministerstvo zdravotnictví posílá ochranné pomůcky zvlášť. Fakultní nemocnice by také měly dostat desítky tisíc respirátorů, myslí si Šimek i mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. V Brně je kromě Fakultní nemocnice Brno i Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Pomůcky zhruba na dva týdny

Šimek uvedl, že roušek a respirátorů je nedostatek. „Dá se říct, že meleme z posledního. Do ČR by měla dorazit další letadla. Pomůcky by nám měly vystačit zhruba na dva týdny," uvedl Šimek. Ocenil práci ministra Hamáčka. "Podařil se mu husarský kousek dostat tento materiál do republiky. Věřím, že se nám podaří dostat pomůcky do všech pater směrem dolů až k těm posledním," dodal Šimek.

Na jihu Moravy 48 případů, v celém Česku 774

Do ČR dnes z Číny přiletělo letadlo s více než milionem respirátorů. V sobotu dorazí další dvě letadla z Číny se zdravotnickými pomůckami. V následujících šesti týdnech by pak měla pravidelně přivážet ochranné pomůcky tři letadla týdně. Na jižní Moravě bylo k dnešnímu poledni 48 případů nákazy koronavirem, v ČR pak 774 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook

Štítky respirátory, zásilka, koronavirus, Jihomoravský kraj, zdravotníci, nemocnic, lékaři, sestry, respirátor, Bohumil Šimek, Česko, Čína, materiál, ANO 2011, Fakultní nemocnice Brno, Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravu by mělo ještě dnes dorazit 60 tisíc respirátorů, dostanou je sestry, záchranáři i lékaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.