Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti po zrušení výuky odjíždí z Brna, VUT nabádá k opuštění kolejí

Velká část přespolních studentů brněnských univerzit po přerušení výuky zamířila domů. Vysokoškolské koleje ale převážně zůstávají v provozu, ovšem s posílenými hygienickými opatřeními, která mají zabránit dalšímu šíření nového typu koronaviru.

Výuka je přerušená všude na základě úterního rozhodnutí bezpečnostní rady státu. Mendelova univerzita, která zastavila výuku už dříve, ještě zpřísnila podmínky. Tento týden zavřela i menzu, knihovny a studovny. Koleje zatím zůstanou v provozu, ovšem bez návštěv. „Zablokovány jsou také příjezdy nových studentů ze zahraničí," uvedl mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Menzy Masaryčky přechází na objednávkový systém

Správa kolejí a menz Masarykovy univerzity omezuje kapacitu společných prostor. Menzy upravují provoz a přecházejí na objednávkový systém, kterým chtějí zajistit dodržování předepsaných opatření. Zavádějí přísnější hygienická opatření, avšak provoz rušit nechtějí.

„Řada studentů koleje sice opustila, ale někteří jsou ze vzdálenějších oblastí a uvědomujeme si, že by neměl v této situaci moc cestovat, proto mohou na koleji zůstat," řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

VUT doporučuje studentům opustit koleje

Oproti tomu Vysoké učení technické se snaží přesvědči studenty k opuštění kolejí. „Všem studentům je doporučeno co nejdříve opustit studentské koleje. Do té doby mají studenti povinnost dodržovat hygienická a bezpečnostní opatření a minimalizovat pobyt ve společných prostorách ubytování. Zároveň se také zakazuje krátkodobé ubytovávání osob včetně studentů na kolejích," uvádí univerzita v tiskové zprávě.

Nově přijíždějícím zahraničním studentům poskytne škola ubytování jen na dobu na nezbytně nutnou pro zajištění odjezdu, a to v režimu karantény. 

Na VUT zatím zavřeli devět stravovacích zařízení, v dalších sedmi omezili provoz. „Musíme však zajistit stravování pro zaměstnance. Těch se nařízení nedotklo a docházejí do práce," uvedla Tereza Kadrnožková z tiskového odboru brněnské techniky

Civilní studenti Univerzity obrany mají zakázaný vstup do areálu školy včetně kolejí a menzy. „V současné době mají civilní studenti na naší univerzitě jiný režim než vojenští studenti. Menza a kasárny jsou proto nadále v provozu pro vojenské studenty a zaměstnance školy," uvedl mluvčí Univerzity obrany Vladimír Šidla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pexels.com

Štítky studenti, koronavirus, Brno, koleje, menzy, Vysoké učení technické v Brně, univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita, Bezpečnostní rada státu, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti po zrušení výuky odjíždí z Brna, VUT nabádá k opuštění kolejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.