Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V brněnském Tescu tancovalo ovoce s krávami. Aktivisté z Animal Rebellion požadují přechod na rostlinné mléko

V sobotu 7. 3. 2020 od 16:20 se v centru Brna uskutečnila Disco-párty v obchodním domě Tesco na Dornychu. Jednalo se o nenásilnou přímou akci hnutí Animal Rebellion v rámci celoevropské kampaně „Occupy Arla“. Aktivisté v kostýmech krav a ovoce tančili mezi regály, jedna z krav se za krk připoutala k regálu s mléčnými produkty. Akcí chtějí podpořit přechod na rostlinnou stravu. Brněnskou disco-párty ukončil až příchod policie, která s melounem vyjednala rozpuštění akce bez většího zásahu.

 Brněnská disco-párty navázala na podobné události, které proběhly ve Velké Británii, Švédsku, Německu a Nizozemsku. Hnutí Animal Rebellion akcí požaduje s uhlíkovou neutralitou také do roku 2025 přechod na rostlinnou stravu. Akci ukončili až policisté, kteří party rozpustili. Při odchodu si aktivisté v kostýmech společně nakoupili rostlinná mléka. 

"Jsem šťastná, že Tesco prodává i produkty bez mého mléka. Mléčné produkty jsou postavené na vykořisťování milionů krav, jako jsem já, a už to nechci tolerovat," řekla jedna z přítomných krav.

Šlo o celoevropskou událost

Celoevropská kampaň nese název „Occupy Arla“, a pořádá ji hnutí Animal Rebellion. Cílem série hned několika akcí bylo poukázat na neudržitelnost současného stravovacího systému a provázanost mléčného průmyslu s klimatickou krizí. Arla je jedna z největších evropských mlékárenských společností. 

Aktivisté ve stejnou dobu v Londýně zablokovali na 5 hodin přijezdovou cestu k továrně na mléčné výrobky značky Arla. Ve Švédsku se zase hromadně "umíralo" před vstupem do sídla Arly, později se konal i podobný taneční happening před budovou, ve které probíhá hudební soutěž Eurovize. K události se připojilo také Německo. V Kolíně nad Rýnem proběhla událost stejná jako v Brně, s hudbou a kostýmy. V Amsterdamu připoutanou osobu v kravském převleku zadržela policie.

Aktivisté požadují přechod na rostlinnou stravu

Hnutí  Animal Rebellion vadí mlékárenský průmysl, který je podle jejich slov neudržitelný, má obrovský dopad na životní prostředí a zneužívá zvířata, která tím trpí. Hnutí požaduje změnu v pěstování plodin pro hospodářská zvířata k pěstování rostlin pro lidi, rádi by vyměnili kravské mléko za ovesné. 

Živočišný průmysl aktivisté považují za stežejní příčiny klimatické krize a odlesňování pralesů. Dle jejich slov je také velm neefektivní, zabírá totž 83% zemědělské půdy, ale poskytuje nám jen 13% energie a pouhých 37% bílkovin.

Příští generaci by rádi viděli vyrůstat na ovesném mléce

Budoucnost naopak vidí v rostlinné stravě. Přechod na ni považují za nevyhnutelný, rádi by další generaci viděli vyrůstat na mléku budoucnosti, jak rostlinné alternativy nazývají. 

"Rostlinné mléko do škol, to je cesta, kterou bychom měli jít. Česká vláda nadále upřednostňuje zisky a zvyk před ochranou životního prostředí, zvířat a zaměstnanců. Kdyby vláda tváří v tvář krizi klimatu skutečně jednala v nejlepším zájmu České republiky a jejích obyvatel, přechod na rostlinný stravovací systém by již dávno podporovala. Namísto toho je v ČR podporován živočišný průmysl, který ničí naši planetu a její obyvatele. uvádí aktivisté. Vláda by podle nich měla představit plán, který by se místo mlékárenského průmyslu věnoval produkci ovesného mléka. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Animal Rebellion

Štítky rostlinná strava, Animal Rebellion, Brno, Tesco, Evropa, ovesné mléko, kráva, mléko, strava, Německo, Švédsko, Velká Británie, Česko, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském Tescu tancovalo ovoce s krávami. Aktivisté z Animal Rebellion požadují přechod na rostlinné mléko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.