Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě jsou kvůli koronaviru čtyři lidi v karanténě

Hygienici v Jihomoravském kraji čekají na výsledky rozborů u dvou lidí na koronavirus, další čtyři lidé jsou kvůli kontaktu s nakaženými nebo návštěvě zasažené oblasti v karanténě. U lidí v karanténě se odběry nedělají, protože nemají příznaky, řekla dnes vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Počty se mohou rychle měnit. V České republice je zatím hospitalizováno pět lidí nakažených koronavirem.

Základní prevence proti koronaviru:
pravidelně a správně si mýt ruce a dodržovat základní hygienu
-
 jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny
-
 pobývat co nejvíce na čerstvém vzduchu a v přírodě
- nestresovat se

V Brně jsou v karanténě dva lidé, kteří přišli do kontaktu s nakaženou Američankou, jež studuje v Itálii. Další dva jsou studenti a vrátili se z Íránu. Írán je zasažený koronavirem obdobně jako Itálie, v obou zemích desítky lidí zemřely a stovky jsou nakažených. „U osob v karanténě se zatím odběry nedělají, protože nemají žádné příznaky," řekla Ciupek.

Hygienici na jižní Moravě udělali třináct odběrů. V 11 případech výsledky onemocnění vyloučily, u dvou případů se čeká. Jsou to pacienti s příznaky infekce, dodala Ciupek.

Kraj má k dispozici 160 speciálních lůžek

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) uvedl, že v kraji je 160 infekčních lůžek. Jsou ve Fakultní nemocnici Brno a v nemocnicích ve Znojmě, Břeclavi a Kyjově, dalších 350 lůžek lze na infekční předělat.

Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové mají krajské nemocnice ochranné pomůcky pro personál, ale stále ho objednávají, aby měly zásoby. Mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Dana Lipovská řekla, že nemocnice má pro zaměstnance zásoby roušek na čtyři měsíce, nemocniční lékárna je ale vyprodaná a nemá roušky, respirátory ani dezinfekce, které jsou objednané. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára uvedl, že nemocnice má zásoby roušek na čtyři měsíce, má je i pro veřejnost. Respirátory má pro zaměstnance, má je ale objednané tak, aby je po obdržení mohla prodávat lidem.

Koronavirus se šíří od loňského prosince z Číny. Na světě je skoro 90.000 nakažených, asi 3000 lidí zemřelo. Případy onemocnění se už objevily v šesti desítkách zemí. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie se stovkami nakažených a desítkami obětí.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, korona, JMK, karanténa, nákaza, COVID-19, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, Itálie, Írán, rouška, Fakultní nemocnice Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě jsou kvůli koronaviru čtyři lidi v karanténě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.