Moravské uzené provonělo o víkendu hrad Veveří u Brna. Letošní ročník největší uzenářsko-vinařské show v České republice navštívilo zhruba 5 tisíc lidí. Králem uzenářů 2020 se stalo uzenářství a řeznictví Ráček z Vysočiny, které obhájilo svůj titul už po čtvrté v řadě.
Ochutnat nejlepší moravské uzené a připít si k tomu kvalitním vínem mohl každý, kdo o víkendu navštívil hrad Veveří. Osmý ročník Slavnosti moravského uzeného představil 50 stánků s asi 60 druhy uzeného masa, řemeslnými výrobky a zhruba 130 druhy vína. Hrad provoněly také sýry, frgály, domácí chléb a další pochutiny. Festivalový program byl nabitý soutěžemi a kuchařskými show, část byla věnována i dětem.
Festival o víkendu navštívilo zhruba 5 tisíc lidí, což je oproti předchozím letům asi o pětinu méně. Organizátoři dávají za vinu počasí. „Obvzlášť v sobotu nám počasí moc nepřálo, kvůli dešti bylo v areálu hradu místy bláto," uvedl pořadatel akce Pavel Pichler. Celkově však letošní ročník hodnotí pozitivně. „Myslím si, že se zvýšil počet návštěvníků, kteří odcházejí spokojenější. Postupně jsme totiž odstranili některé chybky z minulých ročníků. I z reakcí na Facebooku to vypadá, že se návštěvníkům letošní ročník líbil," dodal Pichler.
Jedním z hlavních bodů programu je každoročně soutěž o Krále uzenářů. Každý návštěvník získá při vstupu do areálu hlasovací lístek, který pak může hodit svému favoritovi. Hlasování probíhá v obou festivalových dnech, vyhrává uzenářství s nejvíce lístečky. „Nejlepší uzenář je v neděli při slavnostní ceremonii pasován velkým uzenářským mečem. Pro uzenáře je to velice prestižní záležitost," uvedl Pichler.
Titul Krále uzenářů získalo letos uzenářství a řeznictví Ráček z Vysočiny, a to už čtvrtý ročník za sebou. „Řekl bych, že jsme si první místo zasloužili poctivou a tvrdou týmovou prací. Všem, co pro nás hlasovali, mockrát děkujeme," prohlásil při přebírání ceny uzenář Radomír Ráček. Druhé místo obsadilo uženářství Kunovský a třetí byly Divoké farmy rodiny Tlapákových. Kromě toho se soutěžilo i o nejlepší domací uzené, což vyhrál amatérský uzenář Pavel Konečný.
Součástí programu byla také soutěž jedlíků v pojídání prasečích rypáčků. Pět odhodlaných účastníků zasedlo v sobotu v poledne ke stolu, kde se pokusili co nejrychleji spořádat kilogram prasečích rypáčků. S časem čtyři minuty a 34 sekund nakonec vyhrál Ivo Solař z farmy EDEN v Bystřici nad Pernštejnem. „Přišel jsem vyhrát a podařilo se. Nakonec tomu chybělo jen pivečko," řekl vítězně Solař.
Pořadatelé do programu zařadili také aktivity pro nejmenší. V oba víkendové dny se děti mohly zúčastnit školy vaření, zhlédnout divadelní představení a poslechnout si předčítání pohádky o čertu Matesovi. Kromě toho na malé návstěvníky čekal i ruční kolotoč nebo střelnice s pohádkovými motivy. „Našim dětem se program moc líbil, zkusily si uvařit bramborák a potom zastřílet kuší na střelnici," uvedla maminka dvou dětí Jitka z Brna.
Pondělí, 2. března 2020, 09:44
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.