Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dallas, Morava či Moskva, hlasující rozhodnou o novém jméně lodi během března. Mezi možnostmi je i původní název

Nejen Dětská císařovna v kultovním Nekonečném příběhu potřebovala nové jméno. Pomoc s pojmenováním si žádá i nově zrekonstruovaná loď dopravního podniku. V průběhu března tak Brňáci budou moci hlasovat o názvu lodi, která byla postavena v letech 1954 až 1955, a původně nesla název Moskva. V roce 1992 byla přejmenována na Dallas, jméno ale po jejím vyřazení z provozu převzala jiné plavidlo. 

„Vzhledem k tomu, že se loď v roce 2013 stala movitou kulturní památkou a že na její rekonstrukci čerpal dopravní podnik dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj, bylo nutné zjistit a zvážit, jaké změny v jejím pojmenování je možné udělat, aby to bylo administrativně schůdné,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Dvoupalubová elektrická motorová osobní loď Moskva byla vybudována svépomocí zaměstnanců dopravního podnikku v roce 1954 a do provozu byla uvedena o rok později. V roce 1981 až 1985 byla poprvé rekonstruována a a v pravidelném provozu sloužila až do konce sezóny 2011. 

„Po konzultaci s památkáři jsme jako možné varianty pojmenování zvolili názvy Moskva, Bratislava a Morava. Moskva je historické jméno zrekonstruované lodě, Bratislava by se držela tradice, kdy stávající flotila nových lodí nese názvy podle brněnských partnerských měst, Morava zase představuje odkaz na loď, která společně s lodí Brno zahajovala v roce 1946 provoz lodní dopravy na přehradě,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Na počest nového partnerského města byla loď na žádost tehdejšího primátora v roce 1992 přejmenována na Dallas. K vyřazení z Rejstříku plavidel Státní plavební správy došlo 19. února 2013. V květnu 2013 byla loď v souladu se zákonem č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění prohlášena Ministerstvem kultury České republiky za kulturní památku pod evidenčním číslem 105128.

Anketa o nové pojmenování znovuzprovozněné lodi Dallas se uskuteční od 1. do 31. března na webu Brno iD. Hlasovat bude moci pouze ten obyvatel Brna, který přesáhl věkovou hranici 15 let, a bude mít plně ověřený FULL účet. Hlasovat se bude moci i osobně na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena a Turistického informačního centra na Panenské. Ve všech případech mohou hlasovat pouze lidé s trvalým pobytem v Brně a výsledky ankety budou závazné.

Opravy lodě budou stát víc než 15 a půl milionu

O opravách bylo rozhodnuto v březnu roku 2016 po konzultaci s místními památkovými institucemi, kdy byla zadána a následně zpracována studie proveditelnosti rekonstrukce. Studie prověřovala možnost zpětného uvedení lodě do provozu. Porovnávala charakteristické prvky konstrukce s požadavky, které uvádí platná legislativa a řešila návrh se zohledněním statutu kulturní památky. Hodnotila i náklady na rekonstrukci. Ty se vyšplhaly na 15,6 milionů korun, 5 milionů se čerpá z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech Ministerstva pro místní rozvoj. Navržený postup pak schválil i Národní památkový ústav.

Nově pojmenovaná loď se do stávající flotily zařadí v průběhu letních měsíců letošního roku

Opravami prošla hlavní paluba, původní dřevo nahradila ocel. Rekonstrukce se týkala i kormidelního systému, interiéru, elektroinstalace, dnové a boční obšívky, vodotěsné přepážky, požárního a drenážního systému a dalších částí lodi. Prioritou je rekonstrukce původních částí lodi. Prvky, které nebude možné zachovat, jsou nahrazeny novými tak, aby se co nejvíce podobaly těm původním. Na celou opravu dohlíží Národní památkový ústav v Brně, Odbor památkové péče Magistrátu města Brna, inspekční organizace Československý Lloyd a vedení DPMB.Renovaci provádí společnost JESKO CZ s. r. o., Pardubice – Studánka.

Nejnáročnější fáze oprav byly provedeny do konce loňského října. Vyměňovalo a tvarovalo se žebrování i dnové a boční obšívky, montovala se nová plynotěsná hlavné paluba a vyrovnávaly se deformované části plavidla. Nyní zatím bezejmennou loď čeká instalace požární a sanitární soustavy, kormidla a kotvy. Do stávající flotily by se loď měla zařadit do konce června. 

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky Dallas, Moskva, jméno, loď, DPMB, anketa, křižník Moskva, Morava, Brno, Dopravní podnik města Brna, rekonstrukce, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, památková péče, oprava, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dallas, Morava či Moskva, hlasující rozhodnou o novém jméně lodi během března. Mezi možnostmi je i původní název  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.