Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské letiště bude kvůli koronaviru více hlídat linky z italského Bergama

Na letišti v Brně se od středy zvýší nad rámec dosavadních opatření dohled u linky z italského Bergama, důvodem je to, že se v Itálii šíří koronavirus. Novinářům to dnes po zasedání krajské bezpečnostní rady řekl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD). Podle něj bude k dispozici lékař pro cestující s možnými potížemi, zaměstnanci letiště dostanou ochranné pomůcky. Záchranná služba bude mít připravený speciální tým. Z Bergama do Brna létá jedno letadlo ve středu a druhé v neděli.

Bezpečnostní radu Jihomoravského kraje svolal kvůli situaci v Itálii, kde na koronavirus zemřelo už sedm lidí a stovky lidí jsou nakaženy, hejtman Bohumil Šimek (ANO). Jednání se zúčastnili zástupci kraje, ale také zdravotníci a další. „Projednali jsme téma koronaviru a nad rámec běžných opatření jsme se dohodli nastavit další opatření. Při přistání z Bergama bude na místě lékař, který bude schopný nabídnout pomoc a konzultaci cestujícím, kteří budou nachlazení nebo budou mít teplotu," uvedl Hanák.

Záchranáři vytvoří pohotovostní tým

Podle něj se budou projednávat další opatření, aby zaměstnanci letiště dostali ochranné pomůcky, jako jsou například roušky nebo jednorázové rukavice. „Záchranná služba bude držet v pohotovosti tým, který může případné nakažené cestující odvézt do krajských nemocnic," doplnil Hanák. Dodal, že lety z Bergama přistávají v Brně ve středu a v neděli a cestující se nesetkají s pasažéry žádných jiných letů, takže budou v odbavovacím prostoru sami. Hanák zdůraznil, že opatření jsou preventivní a není potřeba podléhat panice.

Praha zřídila speciální bránu

Přímé linky s Itálií má i pražské letiště. To ode dneška vyhradilo speciální brány pro přílety z Apeninského poloostrova. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. 

Itálie hlásí tři stovky nakažených

V Itálii zemřelo na koronavirus už sedm lidí, v zemi je skoro 300 nakažených. Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo už přes 2500 lidí a nakazilo se kolem 77.000 lidí. Oběti ale hlásí i další země, jako například Jižní Korea, Írán nebo nově i Chorvatsko a Rakousko. V ČR bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno Aitport

Štítky letiště, Brno, jihomoravský kraj, opatření, bezpečnost, koronavirus, Bergamo, COVID-19, Itálie, Roman Hanák, Letiště Brno-Tuřany, ČSSD, Bohumil Šimek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské letiště bude kvůli koronaviru více hlídat linky z italského Bergama  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.