Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Přes jižní Moravu se přehnal silný vítr, tisíce domácností byly bez proudu

Tlaková níže Julie přinesla do České republiky silný vítr, který napáchal škody především v dopravě a na elektrickém vedení. V pondělí ráno bylo 40 tisíc domácností bez proudu. Odstraňování následků větru zaměstnalo hasiče napříč republikou, nejhorší byla situace před nedělní půlnocí.

Tlaková níže během neděle postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu, Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne a večer. Hasiči od jedenácti hodin v neděli do dnešní sedmé hodiny ranní vyjeli celkem k 1 780 událostem. Dle mluvčí HZS ČR Nicole Studené byla situace nejhorší mezi 21. hodinou a půlnocí, kdy byli hasiči v terénu u více než 500 událostí.

Padající stromy způsobily na mnoha místech také výpadky proudu. Distribuční společnost ČEZ aktuálně eviduje přes 90 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu bylo dnes ráno až 40 tisíc domácností, přičemž se situace dotkla především odběratelů ve Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Společnost E.ON eviduje poruchy také v Jihočeském kraji, Zlínském kraji a v kraji Vysočina.

V Jihomoravském kraji hasiči evidovali 104 mimořádných událostí. Převážně odstraňovali popadané stromy a zajišťovali větrem poškozené střechy. Nejvážnější situace byla mezi obcemi Rájec-Jestřebí a Němčice na Blanensku, kde zasahovaly 4 jednotky u množství popadaných stromů. „Všechny události se obešly bez zranění," potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Foto od hasičů

Štítky bouře, hasiči, přerušení proudu, vichřice, Jihomoravský kraj, Česko, strom, Hasičský záchranný sbor, Německo, Polsko, Ukrajina, Bělorusko, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Přes jižní Moravu se přehnal silný vítr, tisíce domácností byly bez proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.