Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začal soud mezi městem a podnikatelem Procházkou o lokalitu za Lužánkami

Městský soud v Brně se začal zabývat žalobou města Brna na společnost Czechcity kvůli určení vlastnictví komunikací na pozemcích města v lokalitě za Lužánkami. Město tam chce stavět fotbalový stadion, stavbě ale brání nemovitosti podnikatele Libora Procházky, který tam má tenisovou halu a podzemní garáže. Brno tvrdí, že komunikace v místě patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, ale jednání zkrachovala.

Město uvádí, že komunikace náleží k pozemku, který patří městu. Procházka tvrdí, že je nabyl od podnikatele Lubomíra Hrstky, který v minulosti v místě vystavěl hotel Bobycentrum a další objekty. Podle města Hrstka komunikace pouze upravil, Procházkův advokát Vítězslav Jíra ale uvedl, že z dokumentů vyplývá, že tehdejší komunikace byly odstraněny a vznikly nové. Jíra upozornil také na to, že město muselo být toho samého názoru před několika lety, když chtělo Procházkovy nemovitosti odkoupit, názor ale změnilo po změně politické reprezentace. Soudkyně Alena Mezníková odročila jednání na 15. dubna.

Finanční nabídka ani směna pozemků nevyšla

V minulém volebním období přišlo hnutí ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s myšlenkou, že by s Procházkou jeho nemovitosti za Lužánkami město vyměnilo, aby tam mohlo postavit fotbalový stadion. Původně se jednalo o výměně za bytové domy, proti čemuž se ale postavili jejich obyvatelé a někteří politici, potom se projednávala směna za některé historické domy.

Proti tomu tehdy vystoupila opozice a také tehdejší zastupitelka části Brno-střed Markéta Vaňková (ODS), která se po předloňských volbách stala po Vokřálovi primátorkou. Podle Jíry se změnou politické reprezentace nemá město zájem o jednání. Město s firmami kolem Procházky vede více sporů. Jeden z nich půjde Jíra řešit s Vaňkovou v pondělí. Jíra doplnil, že Procházka je otevřený jednáním a má zájem se dohodnout.

Za Lužánkami od počátku tisíciletí chátrá fotbalový stadion, kde Zbrojovka v minulosti získala jediný titul. Před pěti lety ho oživila rozlučka s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou přišlo přes 30.000 lidí. Na stadionu se občas konají sportovní nebo kulturní akce, loni se tam točil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky za lužánkami, Libor Procházka, brno, soud, lokalita, fotbalový stadion, FC Zbrojovka Brno, Lužánky, nemovitost, pozemek, Lubomír Hrstka, Petr Vokřál, Markéta Vaňková, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal soud mezi městem a podnikatelem Procházkou o lokalitu za Lužánkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.