Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před novým koncertním sálem v Brně vznikne náměstí, ponese jméno Ludvíka Kundery

Náměstí, které v Brně vznikne před Janáčkovým kulturním centrem u Veselé ulice, by mělo nést jméno po prvním rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Ludvíku Kunderovi, který byl otcem spisovatele Milana Kundery.

Rektorem JAMU byl po třináct let

Návrh dnes schválilo zastupitelstvo městské části Brno-střed a nyní se jím musí zabývat pracovní skupina pro názvosloví a poté brněnští radní a zastupitelé, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Ludvík Kundera se narodil v roce 1891 a byl žákem a interpretem díla skladatele Leoše Janáčka. V Brně a Paříži studoval klavír a v Brně a v Praze sólový zpěv. V první světové válce působil v československých legiích, v nichž založil a umělecky řídil orchestr. "Po návratu domů v roce 1920 byl tajemníkem na brněnské konzervatoři a později jejím profesorem. V období první republiky často úspěšně vystupoval jako sólista a komorní hráč na klavír doma i v zahraničí," uvedla Dobešová. Rektorem JAMU, která byla založena v roce 1947, byl 13 let.

Název nového náměstí podpořila i brněnská primátorka

Název budoucího náměstí podpoří primátorka Markéta Vaňková. "Je více než na místě, aby náměstí, které u sálu vznikne, bylo pojmenováno po Ludvíkovi Kunderovi, jehož vliv na hudební a kulturní tvář našeho města je neopomenutelný," uvedla Vaňková.

Kundera zemřel v roce 1971 a vzhledem ke shodnému jménu s jeho synovcem musí název náměstí obsahovat i profesní ukotvení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Konior studio

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, náměstí, název, pojmenování, Kundera, Ludvík Kundera, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Milan Kundera, Leoš Janáček, první světová válka, Markéta Vaňková, kulturní dům, Paříž, koncertní síň, Praha, První republik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před novým koncertním sálem  v Brně vznikne náměstí, ponese jméno Ludvíka Kundery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.