Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošními prvními mláďaty v Zoo Brno jsou kozy a čtyřoká ryba

Letošními prvními mláďaty v brněnské zoo jsou dvě kozy kamerunské, narodily se 8. ledna. V exotáriu se pak poprvé v Brně podařil odchov hladinovky čtyřoké. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Hladinovky čtyřoké přirozeně žijí ve Střední a Jižní Americe. Jejich oči jsou horizontálně rozdělené přepážkou. Díky tomu mohou jedním párem očí sledovat dění nad hladinou a druhým párem pod ní. Brněnská zoo hladinovky čtyřoké, dříve halančíky čtyřoké, chová v České republice jako jediná.

"V brněnské zoo se hladinovky rozmnožily hned několikrát. Úspěšné ale byly jen porody, kdy se narodila maximálně dvě mláďata. Pokud jich na svět přišlo více, v jednom případě až devět, byl odchov neúspěšný. Letos ze tří malých rybek přežila jediná," uvedl mluvčí.

Tyto ryby žijí ve sladkých či brakických vodách v ústích řek a v mělčinách na atlantickém pobřeží v oblasti od jižního Mexika po Brazílii. Většinou plavou tak, že jim z vody vyčnívají velké, jakoby vypoulené oči. Loví hmyz popadaný na hladinu, ale za odlivu někdy opouštějí vodní prostředí a za kořistí se vydávají i na obnažené bahnité či písečné břehy.

O další dva členy se rozrostlo stádo koz kamerunských. Chovatelé malou samičku pojmenovali Kamilka, samce pak Jeníček. Později v lednu se narodila ještě další tři mláďata. Kamerunská koza je plemeno kozy domácí původem ze západního pobřeží Afriky. Je to nenáročné masné plemeno, které je schopno přežít v oblastech s velmi chudou vegetací. Brněnská zoo aktuálně chová jedenáct těchto koz.

Autoři | Foto ZOO BRNO

Štítky ČR, příroda, zoo, Brno, FOTO, koza, Zoologická zahrada Brno, ryby, zahrada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošními prvními mláďaty v Zoo Brno jsou kozy a čtyřoká ryba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.