Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kasárna v Židenicích čeká rozsáhlá rekonstrukce. Cena se může vyšplhat až na dvě miliardy

Policie chce využít část kasáren v Brně-Židenicích mimo jiné i jako sídlo svého městského ředitelství, s městem řeší směnu pozemků. Předpokládané náklady na opravu této části areálu se vyšplhají zhruba až dvě miliardy. Přesnější výši nákladů ale ukáže až studie, uvedl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Asi polovinu kasáren vlastní stát, s majetkem hospodaří ministerstvo obrany. Druhá polovina směrem k Rokytově ulici patří městu. Právě městskou část by policisté rádi využili, přičemž tři budovy v areálu už jim patří.

Takzvaná Svatoplukova kasárna v Židenicích jsou z 20. let minulého století, původně sloužila československé pěchotě. V lednu roku 1933 se tam uskutečnil neúspěšný fašistický puč. Po druhé světové válce rozsáhlý areál sloužil také vojenskému školství.

„S městem jsme uzavřeli dohodu o spolupráci, tento rok bychom chtěli mimo jiné dořešit směnu pozemků. Nabízí se více variant, zatím poslední úvaha je, že bychom směnili areál Bratislavská-Příční," uvedl ředitel.

Dodal, že komplex v Židenicích by byl asi pro 800 lidí. Studie ukáže, zda bude nutné domy v místě zbourat a postavit nové či bude možná oprava.

„Z objektů, které tam už dnes vlastníme, je použitelný k revitalizaci jen jeden. Jsou to staré objekty, které jsou i hodně podmáčené," řekl Tržil. „Určitě to bude běh na delší trať, předpokládám, že se bude budovat postupně po určitých celcích," uzavřel.

Centrální sídlo policie

Jednotlivá pracoviště brněnského městského ředitelství momentálně sídlí na různých místech, což není pohodlné a efektivní ani pro policii, ani pro návštěvníky. Kdyby policie získala ucelený areál, mohla by nyní využívané objekty uvolnit.

Šlo by například také o obvodní oddělení Židenice, které nyní sídlí mimo městskou část, do Židenic by šel i dopravní inspektorát, který nyní sídlí v Renčově ulici v Řečkovicích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita obrany

Štítky Židenice, Kasárna, rekonstrukce, cena, miliardy, policie, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasárna v Židenicích čeká rozsáhlá rekonstrukce. Cena se může vyšplhat až na dvě miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.