Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čedar nebo jalapeño. Legendární výrobce brambůrek Hobža rozšíří výrobu a přidá příchutě

Výrobce brambůrků Petr Hobža SNACK ze Strážnice letos v srpnu chystá instalaci výrobní linky za více než 40 milionů korun. Umožní vyrábět současně brambůrky až šesti různých příchutí. Současná dokáže jen jednu. Důvodem je rostoucí počet příchutí a čím dál vyšší poptávka především ze zahraničí, prozradil výrobní ředitel Petr Hobža.

Čedar, limetka, jalapeño, rozmarýn

Firma se chystá přidat k tradičním příchutím, jako je slaná, česneková, papriková a slaninová, také například limetkovou, dále brambůrky s příchutí čedaru a papriček jalapeño, pepře a rozmarýnu či smažené cibulky.

Rozšíření a ekologizace výroby

Už loni firma avizovala, že během dalších dvou let investuje do modernizace výroby, zvýšení jejího objemu a do modernizace skladování 140 milionů korun. Denní kapacita má po všech investicích dosáhnout až 30 tun, dosud byla 12 až 13 tun.

Výroba je také ekologičtější, protože firma pořídila nedávno novou fritézu, která využívá rekuperace k ohřevu oleje pro smažení, využije se tedy odpadní teplo. Systém je uzavřený a emise oxidů dusíku a oxidu uhličitého jsou minimální.

Hobža vyváží i do Spojených států

Firma v posledních letech významně roste nejenom v Česku, ale hlavně v zahraničí. „Právě rostoucí poptávka v blízkém zahraničí, ale i například ve Spojených státech, nás dovedla až k razantnímu navýšení výroby. Aktuálně se nám začíná více dařit také na Ukrajině," uvedl obchodní ředitel Petr Hobža mladší.

Předloňský obrat firmy, která vznikla v roce 1988, dosáhl 165 milionů korun a zisk před zdaněním přesáhl deset milionů. Brambůrky se od chipsů odlišují tím, že chybí proces blanšírování, tedy propláchnutí lupínků vodou před smažením. Výroba je sice složitější, ale zůstává výraznější bramborová chuť.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hobžovy strážnické brambůrky

Štítky hobža, Strážnice, brambůrky, hobžovy strážnické brambůrky, výroba, rozšíření, příchutě, Petr Hobža Snack a.s., USA, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čedar nebo jalapeño. Legendární výrobce brambůrek Hobža rozšíří výrobu a přidá příchutě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.