Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnský Zetor začíná rok po masivním propouštění opět nabírat nové zaměstnance

Rok poté, co brněnský Zetor zahájil propouštění 145 lidí, tedy asi pětiny tehdejších zaměstnanců, nabírá výrobce traktorů nové lidi. Potvrdili to výkonný ředitel společnosti Marian Lipovský i odborový předák Alois Kazelle.

„Montážní linka je plně v provozu a běží dle výrobního plánu. Počet kusů za určité období se liší právě dle výrobního plánu. Přibližně se bavíme o několika desítkách traktorů za týden," uvedl Lipovský v odpovědi na otázky ČTK.

Původně v prosinci 2018 oznámil podnik propouštění 260 zaměstnanců, nakonec jich do března 2019 propustil jen 145 a už v průběhu roku začal s nábory. Letos plánuje firma přijmout několik desítek nových zaměstnanců.

Zkušení odešli, uchazečů je málo

Právě nábor lidí ale v současné době není snadný. Na trhu práce je k dispozici nejméně uchazečů od poloviny 90. let. „Nese to s sebou samozřejmě i určitou komplikaci ve výrobě, protože zatímco loni odešli zkušení lidé, teď nabíráme lidi zvenčí, které je zapotřebí zaučit. Nějakou dobu trvá, než je možné postavit je k montáži samotné," řekl odborový předák Kazelle.

Odbory už mají za sebou i vyjednávání o kolektivní smlouvě na letošní rok. Kromě zaručeného dvouprocentního zvýšení mezd vyjednali odboráři pro dělníky plošné zvýšení platu o 1000 korun a zvýšení o 500 korun pro techniky.

„Snad i to by mohlo být pro některé lidi motivační, aby do Zetoru přišli pracovat," dodal Kazelle. Výroba traktorů v Brně se podle něj za poslední dekádu hodně proměnila. Zetor například vyrábí pouze část motorů pro traktory, část motorů ale nakupuje zvenčí.

Evropa, asijský trh a Rusko

Marian Lipovský uvedl, že v letošním roce bude Zetor nadále rozšiřovat a zlepšovat služby na stávajících trzích, kde hrají primární roli Česká republika, Slovensko a Polsko. K dalším důležitým evropským trhům pak patří Litva, Ukrajina, Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a další. Mimo evropské trhy se chce Zetor zaměřit na trhy jihovýchodní a východní Asie, Afriky, Jižní Ameriky anebo na Rusko.

Zetor byl v roce 2018 ve ztrátě 149 milionů korun, výroba traktorů klesla o 685 kusů na 2080 kusů, pro rok 2019 bylo v plánu vyrobit jen 1500 nových strojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto YouTube

Štítky Zetor, brno, propouštění, zaměstnanci, nabírání, práce, výroba, traktor, Rusko, Evropa, Afrika, Polsko, Asie, Ukrajina, Bulharsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Zetor začíná rok po masivním propouštění opět nabírat nové zaměstnance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.