Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodní plochy na jižní Moravě začínají zamrzat. Led je pro vstup ještě tenký, varuje Povodí Moravy

Mrazy v posledních dnech mají za následek postupné zamrzání vodních ploch na jižní Moravě. Vstup na ně však znamená extrémní riziko. Odborníci z Povodí Moravy varují, že se současnosti tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují v řádu jednotek centimetrů. Jako relativně bezpečnou tloušťku ledu pro pro vstup se přitom udává hodnota 12 centimetrů.

Některé vodní nádrže nejsou například zamrzlé vůbec. Například Brněnská přehrada měla v úterý ráno led silný pouze 1 cm. Podle předpovědí počasí se má navíc v následujících dnech oteplit.

„Ledová celina může být navíc vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a hrozí tak prolomení ledu i při mírném zatížení," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Zároveň varuje, že vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků je vždy pouze na vlastní nebezpečí.

U některých vodních nádrží je vstup zakázán za jakýchkoliv teplotních podmínek. „Vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně," uzavřel Chmelař.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky led, vodní plochy, povodí moravy, Povodí Moravy (státní podnik), Jihomoravský kraj, vodní nádrž, vodstvo, Orli Znojmo, Brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní plochy na jižní Moravě začínají zamrzat. Led je pro vstup ještě tenký, varuje Povodí Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.