Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Ve Vaňkovce vyrostl mohutný trůn z písku. Odkazuje na výstavu Poklad Inků

PR článek

V prostorách brněnské Galerie Vaňkovka je až do konce ledna k vidění nadrozměrná písková socha inckého trůnu. Několikatunový model je pozvánkou na světovou výstavu Poklad Inků odkazující k bájným příběhům bohů dávné civilizace. Expozice potrvá až do 1. března 2020 a k zhlédnutí je v pavilonu C brněnského výstaviště. Tvorby písečné sochy se ujal Marián Maršálek, který nedávno v Brně realizoval také ledovou sochu trůnu na Moravském náměstí.


FOTO: V Brně byl odhalen největší zlatý poklad světa

Část z největšího zlatého pokladu světa mohou lidé ode dneška vidět v pavilonu C brněnského výstaviště. Unikátní expozice Poklad Inků zde ukazuje více než sto skutečných zlatých exponátů pocházejících z dob dávných civilizaci obyvatel Jižní...


Maršálek sochu vytvořil přímo před zraky návštěvníků Vaňkovky. „Celý proces tvorby zabral několik hodin intenzivní práce. Na sochu se spotřebují celé tři tuny písku,“ řekl Jan Borůvka, ředitel Galerie Vaňkovka. „Při práci na pískových sochách je důležité zvolit správnou jakost materiálu, ze kterého se bude tvořit, a také správně namíchat poměr jílu a písku. Jako pracovní náčiní poslouží klasické špachtle a dláta,“ podotkl sochař Marián Maršálek.

Tipovací soutěž o řadu cen

K tvorbě sochy se váže soutěž pro návštěvníky Galerie Vaňkovka. „Soutěžní otázka bude skutečně netradiční. Hodnotné ceny vyhraje ten, kdo uhodne, kolik zrnek písku bylo použito na výrobu sochy trůnu Inků. Šanci na výhru bude mít celkem padesát soutěžících. Tolik cen jsme připravili ve spolupráci s Galerií Vaňkovka i s partnerem výstavy Aqualandem Moravia,“ řekla spolupořadatelka výstavy Poklad Inků Květa Havelková. Mezi cenami jsou volné vstupenky na výstavu, do Aqualandu Moravia a také poukázky do obchodů v Galerii Vaňkovka.

Pískový trůn doplňují sochy ze dřeva

Vedle písečného trůnu budou vystaveny také dřevěné repliky skutečných exponátů z výstavy Poklad Inků. „Dřevěné sochy jsou speciálně pozlaceny. Konkrétně jde o posvátnou korunu, zlaté ruce a rituální nůž,“ doplnila Květa Havelková. Výstava Poklad Inků je velkolepou výstavou pro celou rodinu. Představuje tajemství největšího zlatého pokladu světa.

Zlaté artefakty incké říše

Celkem se v prostorách expozice, jež je k vidění na brněnském výstavišti, nachází více než 100 originálních zlatých artefaktů, které do Brna doputovaly z Peru. Návštěvníci tu odhalí jeden z nejtajuplnějších pokladů, jaké nám zde kdy zanechaly dávné civilizace Jižní Ameriky.

Poklad má nevyčíslitelnou hodnotu a dá se považovat za světový unikát. Dalšími lákadly výstavy je například dětská stezka, během níž malí lovci pokladů plní speciální úkoly. Další zajímavostí je 3D zóna, kinosál i další interaktivní instalace. Výstava byla kvůli velkému zájmu prodloužena do 1. března 2020. Poté poputují exponáty do své další výstavní destinace.

Ohodnoť článek

Foto JVS Group

Štítky galerie vaňkovka, obchodní centrum, trůn, poklad inků, výstava, socha, Vaňkovka, Brno, Světová výstava, Brněnské výstaviště, Moravské náměstí, Aqualand Moravia, Jižní Amerika, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ve Vaňkovce vyrostl mohutný trůn z písku. Odkazuje na výstavu Poklad Inků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.