Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Bezohlední sousedé odpalovali petardy přímo před útulkem pro nemocná zvířata. Provozovatelům se vysmáli

Neuvěřitelná bezohlednost a arogance se ukázala u útulku Tibet v Marefách. Při silvestrovském slavení přišli sousedé odpalovat pyrotechniku přímo před útulek, kde se majitelé starají o nemocná zvířata. Na požádání, aby odešli jinam, reagovali jen škodolibým smíchem. V útulku se přitom léčí i psychicky a onkologicky nemocní pejsci.

Jen těžko se dá pochopit, jak moc dokáží být lidé bezohlední vůči zvířatům. Zbytky pyrotechniky, která se povaluje okolo útulku, dokazují, jak náročnou a krušnou noc museli zažít v marefském útulku Tibet. V útulku provozovatelé pečují o těžce nemocná zvířata, ta musela poslouchat zvuky střílení petard a ohňostrojů, které přišli přímo před útulek odpalovat bezohlední lidé. 

Marek Blaško, který soukromý útulek Tibet provozuje, šel oslavující obyvatele Maref poprosit, aby šli svou hlučnnou zábavu provozovat jinam. S pochopením se ale nesetkal. 

Asi po 15 minutách jsem vyšel ven a požádal je, zda by mohli jít dál od útulku, že stresují zvířata. To bohužel neudělali a pálili dál. Tak jsem půl hodiny po půlnoci volal 158. Když policie přijela, bylo už ale po všem“ líčí situaci Marek Blaško.

Na sociálních sítích se účastníci baví nad videem z útulku

Útulek Tibet je malý soukromý rodinný neziskový azyl pro kočičky, handicapované pejsky, jiná malá zvířata v nouzi a mini farm sanctuary. Provozován je Bětkou a Markem Blaškovými díky darům dobrých lidí a firem v rodinném domě v Marefách u Bučovic.

Ráno se Marek Blaško vydal pozůstatky ohňostrojů natočit a nasdílet na sociální sítě. Video vzbudilo vlnu nevole, k videu se však přišli vyjádřit i samotní účastníci. Popel na hlavu si ale rozhodně nesypali, právě naopak. „A z čeho bychom měli mít ostudu? Že na Silvestra zapálíme před svým domem pár petard jako normální lidi?“ napsal s pobavenými smajlíky jeden z účastníků. Další komentující se však postavili na stranu útulku a takové chování jim normální nepřijde. Odsuzují je i ti, kteří se jinak ohňostrojů zastávají. Odpálení petard přímo před útulkem je totiž i podle nich nepřípustné.

„Lidé nám vyjadřují svou podporu a dokonce jsme v této souvislosti obdrželi i štědrý finanční dar, kterého si moc vážíme. Toto gesto je pro nás mnohem víc, než pouze o financích“ popisuje Marek.

Ohňostroj má i své oběti

Fotky ohňostroje ale nepořídil. V době, kdy před útulkem létala vzduchem pyrotechnika, uklidňoval se ženou vystrašená zvířata. Podobnou situaci už zažili i loni, letos však bylo množství petard daleko vyšší. 

Hlučná zábava před útulkem měla dokonce i své oběti. Ráno po Silvestru našel Marek Blaško v jednom z kočičích pokojíků mrtvou kočičku. Na sociálních sítích se objevují fotky dalších zvířat, která silvestrovské veselí nepřežila. Nejčastěji se jedná o ptáky a labutě, které petardy zasáhnou přímo v letu. 

V útulku naštěstí další oběti na životech nejsou. Provozovatelé se však obávají, že nadměrný stres, který musely kočky v útulku při práskání ohňostroje zažít, spustí takzvanou FIP, neléčitelnou a bohužel i smrtelnou nemoc, způsobenou právě nadměrným stresem. 

Marek a Bětka Blaškovi teď založili petici za zákaz ohňostrojů.

Průměrné měsíční náklady útulku jsou kolem 180.000 Kč, neboť zvlášť péče o nemocná a handicapovaná zvířata není levnou záležitostí. Z 99% jsou hrazeny formou darů a z výtěžků charitativních akcí. Chcete-li útulku pomoci, určitě budou rádi za jakýkoli finanční příspěvek. Číslo transparentního účtu Útulku Tibet je 4113874028/5500.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Útulek Tibet

Štítky útulek, Tibet, petardy, smrt, policie, Marefy, ohňostroj, bezohlednost, zábavní pyrotechnika, sociální síť, silvestr, pyrotechnika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Bezohlední sousedé odpalovali petardy přímo před útulkem pro nemocná zvířata. Provozovatelům se vysmáli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.